RECENZE

PROFIBUS

PROFIBUS repeater B1

Dá se nějak zjistit, jestli opravdu repeater (nebo opakovač či zesilovač) na lince PROFIBUS DP signál zesílí, posílí nebo jen nějak převede? Zkusil jsem to orientačně změřit, trochu porovnat a výsledky jsou přinejmenším zajímavé.

Když jsem měl zase k dispozici analyzátor sítě PROFIBUS a k tomu PROFIBUS Repeater B1 od výrobce Procentec, zkusil jsem zapojit repeater a pomocí analyzátoru změřit, co vlastně přesně dělá nebo nedělá. A shodou okolností jsem jej potřeboval k zesílení jedné větve na skutečné aplikaci, tak uvidíte i rozdíl před instalací a následně po instalaci repeateru v praxi.

To je on, přesným označením PROFIBUS Repeater B1. Připomeneme si několik hlavních technických parametrů podle výrobce:

  • Zesiluje a zkvalitňuje signál. Opravdu, odzkoušeno.
  • Maximálně 12 Mbps s automatickou detekcí rychlosti.
  • Redundantní napájení, při výpadku jednoho repeater automaticky přepíná na druhé.
  • Vestavěná diagnostika sítě pomocí LED, výborná funkce.
  • Ochrana proti zkratu + přepínací zakončovací odpory.
  • Žádné omezení v kaskádovém zapojení.
  • Napájení 19–28 VDC / 2 W.

 PROFIBUS Repeater B1

Při použití zesilovače je důležité poznat topologii sítě, abychom přesně věděli, kam jej umístit. Pro pokusné zapojení byla k dispozici centrála SIMATIC S7 a čtyři různí účastníci na PROFIBUS DP lince. Vesměs se jednalo o vzdálené I/O typu ET200S, Wago atp.

Repeater jsem zapojil podle obrázku přesně mezi stanici 6 a 40. Tedy první segment má stanice 2 (master) a 6, druhý segment stanice 40, 12 a 24. K zesílení signálu tedy dochází (jak uvidíme dále) mezi prvním a druhým segmentem.

 Topologie sítě, repeater PROFIBUS B1, FOXON

Napětí linky na jednotlivých stanicích před instalací repeateru. Běžně by nikoho ani nenapadlo tady něco instalovat, vše je OK, ale pokus je pokus.

 Napětí linky na jednotlivých stanicích před instalací repeateru

Za adresu 6 je je nainstalován PROFIBUS Repeater B1. Je vidět, jak se signál zesílí i na takové síti, kde už se snad nic zesílit nedá.

 Profibus repeater B1

Co takhle zkusit na stejné místo zapojit i nějaký jiný repeater? Použil jsem jeden od velkého výrobce automatizační techniky. Je vidět, že k zesílení také došlo, ale zdaleka ne v takovém rozsahu.

Nejedná se o žádné technické měření, proto typ a výrobce druhého repeatru není uveden.

 Profibus repeater B1 od Procentec, FOXON

Vrátili jsme zpět do zapojení PROFIBUS Repeater B1.

Tohle je zkrat na prvním segmentu na cca 10m PROFIBUS kabelu. Napětí na lince spadne dolů, ale vše ještě jelo bez známek chyb. Repeater opravdu ztrátu zkouší vyrovnávat.

 zkrat na prvním segmentu profibus kabelu

 

A tady už natvrdo zkrat přímo na stanici na druhém segmentu. To už nevyrovná ani deset repeatrů, ovšem je vidět, že první segment jede pořád dál. Zkrat díky repeatru sníží úroveň napětí prvního segmentu, ale linka drží a stanice jedou.

Poměrně bezvadně všechny tyto situace rozeznávaly diagnostické LED na každé větvi repeatru. To je opravdu fajn, na větší síti je ihned vidět, že v některém segmentu mohou být potíže, když patřičná indikační LED problikne červeně.

 zkrat přímo na stanici na druhém segmentu

Tady už je skutečná situace na stroji před instalací PROFIBUS Repeatru B1. Linka jela, i když napěťové úrovně byly kriticky nízké. Proto taky docházelo k občasným výpadkům a zastavení stroje. Na stanici 10 se nešlo fyzicky jednoduše dostat, proto se zvolil pokus se zesílením signálu pomocí repeatru Procentec. Na jeho druhý segment se pověsily adresy v pořadí 10, 11, 12 a konečná stanice 15. První segment obsahoval všechny ostatní a končil u repeateru adresou 3, což byl nějaký měnič.

 situace na stroji před instalací Profibus repeatru B1

Neuvěřitelné úrovně signálu po instalaci repeateru. Je vidět, že adresy za repeaterem (10, 11, 12 a 15) jsou zesíleny na téměř stejné hodnoty.

Kdybych to osobně neinstaloval a nezměřil, ani bych tomu nevěřil.

 úrovně signálu po instalaci repeatru B1

Je to zajímavé vidět, co se skutečně děje při použití repeateru, a jak se vůbec signál zesiluje. Protože někteří výrobci repeateru říkají oddělovač, posilovač, opakovač a podobně, nedá se z toho někdy identifikovat, co to vlastně je. Takže nemusí vždy jít o zrovna potřebné zesílení signálu.

Vzhledem k tomu, kolik dnes stojí čas techniků a prostoje zařízení, je vhodné i preventivní nasazení repeatru. Zvlášť při vysokých rychlostech linky, tedy třeba u 12 Mbps se tím rozhodně nic nezkazí a předejdeme potížím.

Autor: Jaroslav Blažek, blaja.cz

Související produkty

{foxonstore id="23338"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022