FOXON | Opravy, prodej a IIoT v průmyslové automatizaci

Ostatní články

SPS/IPC Norimberk 2017 očima FOXONu

„Letošní cesta na výstavu SPS/IPC do německého Norimberku je moje již patnáctá v pořadí a až s psaním tohoto článku jsem si uvědomil, že poprvé jsem na tuto výstavu jel už v roce 2002. Důvodem našich cest na SPS/IPC vždy byly návštěvy stánků našich dodavatelů, kontakt s novinkami našeho oboru a sledování trendů automatizace v Evropě,“ píše Jaromír Peterka.

 

sps-ipc-drive-2017-foxon-fiot

 

Vedle toho nás letos zajímala ještě jedna věc, a tou je porovnání našeho FIOT projektu využívající platformy ThingWorx s podobnými projekty konkurence typu smart maintenance, rozšířená realita, prediktivní údržba, IoT industrial platform apod. Na tyto úkoly jsme letos měli jen dva dny, a proto jsme se zaměřovali opravdu jen na oblasti, které se naší firmy bezprostředně týkají, a řadu jiných zajímavých stánků jsme bohužel jen rychle proběhli nebo je vůbec nestihli navštívit. I tak jsme za oba dny nachodili po výstavišti bolavých 14 km.

 

FOXON-cesta-karavanem-SPS-2017

 

Nad finančními požadavky norimberských hoteliérů a náročností cesty z výstavy na hotel letos opět zvítězila cesta obytným vozem až přímo na veletrh. Nejenže dost ušetříme za ubytování, ale navíc lze obytný vůz zaparkovat přímo v kempingu u Ost Eingang vstupu tak šikovně, že cesta do haly trvá max. 3 minuty.

 

 parkovani-sps-ipc-drive-2017-foxon-fiot

 

Na fotce vidíte náš obytný vůz a za lesíkem halu výstaviště SPS/IPC. Takto pohodlně zaparkovat 200 m od výstaviště je prostě nádhera. Kdyby bylo lepší počasí, tak večer rozděláme oheň a vytáhneme kytaru.

 

AS-i-Interafce-ICS-Gmbh-SPS 2017-foxon-fiot 

 

Naše první zastávka byla u stánku organizace průmyslové komunikace AS-i. Od společnosti ICS odebíráme kromě jiného testery sběrnice AS-i, pomocí kterých provádíme diagnostiku a opravy těchto sítí. Žlutá komunikace AS-i je na poli automatizace stále velmi aktuální a firmy jako SIEMENS, IFM, Phoenix Contact, Pepperl+Fuchs a další ji hojně používají.

 

 PI-PROFIBUS-PROFINET-SPS-2017-foxon-fiot

 

Velká expozice organizace PI (PROFIBUS INTERNATIONAL) byla zaměřená na její VIP komunikační protokoly, jako jsou PROFIBUS, PROFINET a IO-link. Pro všechny tyto komunikace jsme na stánku viděli několik zajímavých ukázek členských firem, zaměřené na diagnostiku, validaci, monitoring, programování a integraci.

 

 PROCENTEC-SPS-2017-foxon-fiot

 

Mezi naše favority patří holandská firma PROCENTEC se svými produkty pro posílení adiagnostiku sítí PROFIBUS/PROFINET, letos s novinkou v podobě permanentního PROFINET analyzátoru ATLAS, o kterém se dočtete dále.

Obecně musím říct, že hodně stánků na veletrhu mělo svoji prezentaci zaměřenou právě na podporu nejznámějších komunikačních protokolů, což je dobře.

 

 PROFIBUS-PA-sps-2017-foxon-fiot

 

Ukázky produktů z procesní výroby podporující komunikaci PROFIBUS PA. Tento protokol u nás není tak rozšířený jako PROFIBUS DP, přesto ho umíme odladit, opravit nebo permanentně hlídat.

 

 CiA-CAN-in-Automation-SPS-2017-foxon-fiot

 

Nedaleko byla i prezentace organizace CiA, která se stará a vyvíjí komunikaci CAN. Vedle produktů podporujících CAN bus ukazovali i novou verzi CAN FD, která vychází z klasické CAN komunikace, ale nabízí rychlejší přenos dat, delší datové pole ve zprávách a bezpečnější přenos dat. Na stánku vás vyfotili a po CAN FD sběrnici přenesli tuto fotku do malých obrazovek připojených do CAN FD. Toto byste se starší komunikací CAN 2.0 sotva dokázali.

 

 PTC-IoT-Thingworx-SPS-2017-foxon-fiot

 

Americká společnost PTC prezentovala jako jedna z mála na celém veletrhu svoje software produkty pro rozšířenou realitu a IoT platformu ThingWorx. My ve FOXONu tyto produkty velmi dobře známe, neboť právě je používáme v projektech FIOT a jsme jediná společnost na CZ/SK trhu, která se zabývá prodejem, školením a integrací platformy ThingWorx pro projekty typu Smart Manufacturing.

 

 magazín-Průvodce-rozšířenou-realitou-sps-2017-foxon-fiot

 

Malá ukázka možností rozšířené reality nad magazínem „Průvodce rozšířenou realitou“, jehož český překlad vám v dohledné době přineseme.

 

modemy-eWON-YASKAWA- SPS-2017-foxon-fiot

 

U stánku firmy YASKAWA jsme si všimli námi prodávaných routerů eWON, které YASKAWA používá pro vzdálený přístup na svá zařízení. Vpravo dole vidíme i OEM verzi produktu ProfiSwitch, který pochází od firmy PROCENTEC a umožňuje použít více různých PROFIBUS rychlostí v rámci jedné PROFIBUS sítě.

 

OPC-Foundation-SPS-2017-foxon-fiot

 OPC-Foundation-SPS-2017-foxon-fiot

 

Velká expozice organizace OPC Foundation a jejich členů dokazuje, že OPC komunikace je budoucností výměny dat mezi HW/SW systémy. Jako preferovaný distributor jednoho z nejvýznamnějších výrobců OPC serverů, firmy Kepware, jsme se u nich toho moc nového nedozvěděli (vše už víme :)), nicméně bylo zajímavé vidět přehlídku zařízení od různých výrobců, kteří již integrovali do svých zařízení OPC UA Server. Je to krok správným směrem a další výrobci HW si konečně uvědomili, že zákazník potřebuje číst jejich data, a OPC UA je technologie, kterou nikdo nemá problém integrovat do svých zařízení. Přeci jen je to výsledek dlouhodobé spolupráce stovek firem. Věděli jste, že na trhu je už přes 35 000 různých OPC HW/SW produktů?

 

 komunikace-OPC-UA-DA-sps-2017-foxon-fiot

 

Těší nás podpora OPC UA-DA komunikace hlavně ze strany firmy SIEMENS, neboť těchto CNC systémů je u nás nejvíce, a díky protokolu OPC umíme z těchto systémů číst potřebná data pro OEE nebo condition monitoring. Druhou velkou skupinou CNC systémů jsou CNC Fanuc, a pro ty má Kepware také vlastní OPC server, takže i zde jsme schopni vyčítat data do nadřazených SW systémů, jakým je např. náš FIOT.

 

 Gemac-CAN-CAN-open-DeviceNet-SPS-2017-foxon-fiot

 

Německá společnost GEMAC je prakticky jedinou firmou na světě, která vyrábí vynikající testery a analyzátory sítí CAN, CAN Open a DeviceNet. Jejich produkty můžeme najít jako OEM produkt u celé řady jiných firem, v jádru se ale vždy jedná o produkty GEMAC.

 

CANtouch-Gemac-SPS-2017-foxon-fiot


V praxi preferuji spíše SW programy na PC, ale zde musím uznat, že jejich ruční tester CANtouch se jim moc povedl a při našich měřeních se s ním velmi dobře pracuje. Na baterii vydrží 10 hodin, sítě s ním krásně proměříte a notebook prakticky vůbec nepotřebujete.

 

 Schildknecht-SPS-2017-foxon-fiot

 

Společnost Schieldknecht je jednou z mála firem na světě, která nabízí spolehlivé produkty pro bezdrátový přenos dat, postavené na 868MHz/2,4 GHz, protokolu Bluetooth a jejich jedinečném a patentovaném způsobu přenosu dat. K celé řadě řešení pro bezdrátový přenos dat typu PROFIBUS, PROFINET, CAN, Ethernet, MPI a další letos představovali další novinky na poli M2M komunikace, jakou je např. produkt DATAEAGLE 7050.

 

DATAEAGLE-7050-SPS-2017-foxon-fiot

 

DATAEAGLE 7050 je IoT gateway s vestavěnou eSIM kartou, kterou připojíte na řídicí systém PLC přes běžně používané komunikační protokoly a gateway pošle PLC data rovnou do cloudu. Díky vestavěné eSIM kartě neřešíte problémy s klasickou SIM kartou a výběrem operátora.eSIM se vždy přihlásí k nejsilnějšímu signálu operátora v místě instalace. DATAEAGLE 7050 v brzké době otestujeme a představíme na našich stránkách.

 

 Kyland-konfigurovatelné-průmyslové-switche-SPS 2017-foxon-fiot

 

Správně zasíťovat výrobu Ethernetem je dnes nutnost, o tom není pochyb. My jsme pro tyto účely vsadili na firmu KYLAND, která vyvíjí a dodává průmyslové switche pro všechna odvětví automatizace. Díky vlastnímu výzkumu, vývoji, patentům, vytvoření 3 mezinárodních standardů pro Ethernet komunikaci, velké možnosti konfigurace switchů, nebo třeba záruce 5 let patří produkty KYLAND mezi stále více prodávané produkty z našeho portfolia.

 

 M12-manažovatelné-PoE-switche-AQUAM-Kyland-foxon-fiot

 

Letošní novinkou jsou až 30x M12portové manažovatelné PoE průmyslové switche AQUAM s krytím IP65 dle normy EN50155, které lze použít např. při realizaci kamerových systémů v drsných prostředích.

 

 průmyslové-switche-Kyland-foxon-fiot

 

Ukázka ethernet switchů a řešení firmy KYLAND pokrývá velké množství oblastí, jako jsou např. nemanažovatelné i manažovatelné switche v rozvaděčích, manažovatelné nadřazené switche v optickém kruhu, switche pro kamerové PoE systémy, rackové switche pro správu podřízených sítí, produkty pro časovou synchronizaci připojených uzlů, PROFINET switche, komunikační gateway Modbus / Ethernet a mnoho dalších. Neznám mnoho výrobců, u kterých si můžu před zakoupením tak bohatě nakonfigurovat průmyslový switch.

 

 průmyslové kabely EUROCONNECTION

 

Na míru vyráběné průmyslové kabely italské firmy EUROCONNECTION prodáváme našim zákazníkům již několikátý rok, ačkoliv konkurence na tomto trhu je dost velká. Nejednou jsme pomohli zákazníkovi, když místo originálního 5m nebo 10m kabelu k servomotoru potřeboval přesně délku 8 m, nebo když mu nevyhovovaly původní rovné konektory a potřeboval spíše konektory v úhlu 90°.

 

 konfigurovatelné-napájecí-signální-a-komunikační-kabely-pro-průmysl-sps-2017-foxon-fiot

 

EUROCONNECTION nabízí výrobu napájecích, signálních i komunikačních průmyslových kabelů na míru nebo dle originálu výrobce. Velkou výhodou je možnost zákaznických úprav délky kabelu, provedení konektoru, typu vodiče apod.

 

 HMS-eWON-SPS-2017-foxon-fiot

 

Společnost eWON se díky spojení s firmou HMS prezentovala na mnoha stáncích, zde je však její vlastní eWON stánek. Musím pochválit realizaci expozice, kde na stánku kromě produktů eWON bylo dalších asi 7 partnerských firem, které mají nad routery eWON a sítí Talk2M postavena svoje řešení pro vizualizaci a analýzu dat díky vlastním IoT platformám, rozšířené realitě, platformě ThingWorx, PREDIX, Katana, Microsoft Asure nebo třeba systému SAP Leonardo.

 

modem-eWON-Flexy-205-sps-2017-foxon-fiot

 

Hlavní novinkou letošního veletrhu byl nový router eWON Flexy 205, který navazuje na úspěšnou řadu routerů Flexy s tím, že nově nabízí kompaktnější provedení v podobě dvou slotů pro rozšiřující karty a propracovanější webové prostředí. Nový router Flexy 205 funguje jako IoT gateway a router pro vzdálenou správu vašich zařízení. Předpokládané uvolnění na český trh je začátkem příštího roku.

 

 afterparty-eWON-FOXON-SPS-2017

 

Jedna z mála společných FOXON fotek na večerní akci u firmy HMS & eWON, kde jsme ochutnali mnoho míchaných drinků a s pravou českou výdrží opouštěli stánek jako poslední. Nebylo kam spěchat, do obytného vozu jsme to měli asi 5 min pěšky. Kdo z návštěvníků může toto říct!

 

 PROCENTEC-PROFIBUS-analyzátor-ProfiTrace2

 

Na velkém stánku holandské společnosti PROCENTEC jste mohli vidět nejen oblíbený PROFIBUS analyzátor ProfiTrace 2, multirepeatery pro posílení sítí PROFIBUS nebo jedinečné řešení COMbricks pro 24/7 dohled nad PB sítěmi, ale hlavně novinku pro permanentní analýzu sítí PROFINET, a tou je produkt ATLAS.

 

 multirepeatery-ProfiHub-PROCENTEC-foxon-fiot

 

Známá rodina produktů PROCENTEC pro posílení, diagnostiku a opravy sítí PROFIBUS i PROFINET. Např. multirepeatery ProfiHub patří právem mezi nejprodávanější produkty firmy PROCENTEC, a i u nás v Čechách máme pro tyto multirepeatery krásné reference v podobě instalace desítek ProfiHubů v rámci rozsáhlých PROFIBUS sítí. Rozdíl od jiných repeaterů je podstatný – 100% oddělují PROFIBUS segmenty od sebe, a tím zvyšují robustnost sítě PROFIBUS, což se bohužel u jiných PROFIBUS repeaterů na trhu říci nedá.

 

 permanentní-analyzátor-ATLAS-sps-2017-foxon-fiot

 

Nový produkt ATLAS (vlevo nahoře) můžeme zařadit mezi permanentní analyzátory sítí PROFINET, který uživatelům poskytuje v přehledné a srozumitelné formě dohled nad stanicemi v sítích PROFINET. Díky aktivnímu monitoringu umí zobrazit topologii sítě, seznamy stanic v síti, jejich detaily, status a mnoho dalšího. Novinkou pro nás byla podpora pasivního měření, díky kterému umí ATLAS zachytit PROFINET alarmy v síti, a tím jasně označit místo příčiny výpadku sítě. ATLAS je mladý produkt a jeho vlastnosti se budou zlepšovat. Již dnes víme, že PROCENTEC pracuje na podpoře protokolů Ethernet/IP a EtherCAT a jestli se to podaří, tak ATLAS bude skutečně multiprotokolový Ethernet analyzátor s výstupem OPC UA do nadřazených aplikací. Takových je na trhu jako šafránu.

 

 prezentace-firma-SIEMENS-SPS-2017-foxon-fiot

 

Prezentaci firmy SIEMENS jsme si nechali až na závěr, abychom si v klidu prošli vše, co na veletrhu nabízí. Velkolepá ukázka produktového portfolia byla ohromující a člověk by zde mohl strávit celý den. Ten jsme bohužel neměli, a tak jsme se zajímali hlavně o věci nám blízké, jako jsou průmyslové komunikace, diagnostika, průmyslové switche, sběr dat, programovací SW, novinky obecně a hlavně cloud platformu MindSphere.

 

cloud-platforma-MindSphere-siemens-sps-2017-foxon-fiot

 

Loňská prezentace cloud platformy MindSphere byla pro mne osobně velkým zklamáním, neboť jsme se dozvěděli z úst prezentátorů a jejich Power Point prezentací velké věci, ale prakticky jsme neviděli vůbec nic. Letošní prezentace na tom už byla lépe, tzn. stejná prohlášení a ještě propracovanější PowerPoint prezentace byly doplněny o ukázky partnerských firem, které na (ale spíše nad) MindSphere dělají vlastní projekty. Tak velkolepě pojatá prezentace věnovaná nové cloud platformě neměla na veletrhu SPS/IPC konkurenci.

 

 MindSphere-Lounge-sps-2017-foxon-fiot

 

Toto je MindSphere Lounge, neboli prostor, kde několik partnerských firem prezentovalo svá řešení postavená na platformě (nad platformou) MindSphere. Pro jistotu jsem všechny ukázky prošel dvakrát, abych viděl a pochopil, co přesně se nám návštěvníkům snaží ukázat.

Vzhledem k našim zkušenostem s platformou ThingWorx a její implementací v největším výrobním závodu v České republice jsem se snažil klást prezentujícím stejné dotazy, které běžně dostáváme od našich zákazníků i my. Jak a z čeho data sbírají, co s nimi dělají, v jaké formě je zákazníkovi ukazují nebo mohou ukazovat, co je přesně jejich práce v dané ukázce, co je hlavní přínos pro uživatele, jak se dá pracovat s právy uživatele, jak se dá konfigurovat komunikace mezi zdrojem dat a MindSphere, jak jsou spokojeni s MindSphere, kolik to celé stálo, kolik stojí provoz přenosu dat do Cloudu, jak je náročná implementace, rozšíření, úpravy dle mého přání atd. Musím konstatovat, že nikdo z prezentujících mi nebyl schopen ukázat Admin-editor prostředí platformy, viděl jsem pouze FrontEnd pro koncového uživatele.

 

 SIEMENS-Rittal-MindSphere-SPS-2017-foxon-fiot

 

Všechny ukázky byly samozřejmě založeny na sběru dat do cloudu a jejich následné prezentaci. Na této ukázce vidíme výsledek spolupráce s firmou Rittal, kde MindSphere sbírá data z rozvaděčů a barevně označí rozvaděče ve výrobě podle typu poruchy. Po kliknutí na rozvaděč vidíme živá data v podobě teploty v rozvaděči, motohodin ventilátorů, údaje o poslední/následující údržbě rozvaděče apod.

 

 2D-zobrazení-MindSphere-sps-2017-foxon-fiot

 

Zobrazení 2D je sice graficky pěkné a přehledné, ale jinak nikterak ohromující. Pro srovnání uvedu, že nám se již delší čas osvědčuje podobná řešení realizovat v ThingWorxu nejen ve 2D, ale i ve 3D nebo v kombinaci s rozšířenou realitou.

 

 Ukázka-sběru-dat-ze-SINUMERIK-840D-SL-do-MindSphere-sps-2017-foxon-fiot

 

Ukázka sběru dat ze SINUMERIK 840D SL do MindSphere umožňuje uživateli vytvořit dashboard s informacemi o stavu CNC stroje, aktuálním NC programu, alarmech, pracovním režimu apod. Zde byl patrně použit produkt SINUMERIK Agent, který komunikuje data přímo do MindSphere.

 

 sběr-dat-z-CNC-SINUMERIK-840D-840D-SL-sps-2017-foxon-fiot

 

Stejného sběru dat z CNC SINUMERIK 840D a 840D SL se dá docílit i pomocí OPC komunikace, takže přes OPC můžete číst i zapisovat SINUMERIK data např. do Kepware OPC programů. OPC komunikace je standardní otevřená komunikace, a proto tohle řešení používáme v našich projektech FIOT pro sběr dat i z dalších CNC systémů, jako např. GE Fanuc, Mitsubishi aj.

 

 sběr dat z bezdrátových Bluetooth čidel společnosti Bluevision

 

Condition monitoring na platformě MindSphere ukázal sběr dat z bezdrátových Bluetooth čidel americké společnosti Bluevision a následný přenos přes gateway do MindSphere.

Ukázka obsahovala různé typy prezentace výsledků nasbíraných dat z bezdrátových čidel teplot a vibrací. Dokonalost integrace kazil bohužel fakt, že po kliknutí na cokoliv se v horní části programu objevil světle modrý „čekající pruh“ a ekalo se 5 až 30 sekund na to, než se objevilo nové okno. Na dotaz, proč tomu tak je, pán jen pokrčil rameny. Snad to byl jen důsledek narychlo připravené ukázky, jak je na výstavách běžné.

Pro úplnost dodávám, že samotná čidla, gateway a cloud platformy Bluezone fungovala společnosti Bluevision v jejich stánku na hale 6 pěkně a svižně.

 

 vizualizace dat v MindSphere

 

Další ukázka vizualizace dat v MindSphere byla označena jako Prediktivní údržba, ale po shlédnutí musím konstatovat, že s predikcí neměla nic společného. Mimochodem, obešel jsem na SPS všechny stánky, jejichž řešení mi online katalog firem označil jako řešení zaměřená na Predictive maintenance. Bohužel pouze dvě ukázky měly něco společného s predikcí, zbytek byl condition monitoring nebo jen marketingový úlet.

 

prezentace-společnosti-Resolto-Informatik-GmbH-datová-analýza-MindSphere-sps-2017-foxon-fiot

 

Jednou z rozumných ukázek byla prezentace společnosti Resolto Informatik GmbH, která v MindSphere ukazovala datovou analýzu a jejich pojetí predikce. Pán jako jeden z mála o predikci něco věděl, mluvil rozumně o analýze dat, vzorkování, detekce anomálií apod. Nicméně celé demo patrně ukazoval v jejich vlastní platformě PROGNOS, kterou nějak používají na (nad) MindSphere. Jestli je to tak, tak MindSphere jim pouze poskytuje data a oni je ve svém programu analyzují.

Vloni i letos věnoval SIEMENS prezentaci platformy MindSphere velkou pozornost. Po loňském zklamání jsem letos očekával více demo ukázek v samotné platformě a taky ukázky z tvorby projektu, ukázky možností nastavení komunikace ke zdrojům dat, způsoby vyčítání dat, tvorbu business logiky, práci s daty, ukázku skriptování apod. I přes velkolepě pojatou MindSphere Lounge bylo téměř 90 % prezentací pouze v PowerPointu. Normálně bych se tomu tak nedivil, ale v době propagace světové cloud platformy je to jistě podivné a škoda. Snad nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že většina techniků je prezentacemi už dosti přesycená a každý uvítá raději praktickou ukázku. Abych nebyl stále tak kritický, tak jsem pro jistotu prošel všechny video záznamy z MindSphere Lounge a našel jednu ukázku připojení PLC Simatic do MindSphere. Malá poznámka: Jestli jsem ve videu dobře postřehl, tak MindSphere komunikuje s PLC Simatic přes OPC UA.

Snažil jsem se opravdu objektivně srovnat prezentované projekty v cloud platformě MindSphere s projekty, které vytváříme v platformě ThingWorx. Mám-li si udělat závěr z toho, co mi jako návštěvníkovi bylo prezentováno, tak laika může MindSphere nadchnout, ale člověka znalého problematiky zdaleka ještě ne. Nemůžu se zbavit dojmu, že do MindSphere lze zatím načítat data přes OPC UA a pouze je tam vizualizovat v podobě objektu Value a Graph, a že většina ukázek partnerských firem byla vytvořena teprve s pomocí jejich vlastních IoT řešení, pouze využívajících data z MindSphere. Nejasná mi je také cena za provoz tohoto cloud řešení, snad se má odvíjet od množství přenesených dat, ale jak přesně jsem se od zástupců na veletrhu nedozvěděl.

 

cesta z SPS zpět do FOXONu

 

Je konec výstavy a my se vracíme do našeho obytňáku a pojedeme zpátky do Liberce. Po lidské stránce pro mne letošní veletrh SPC/IPC znamenal opět setkání s mnoha obchodními partnery, odborníky i přáteli. Po produktové stránce musím pochválit soudnost firem, že každá druhá už nemá na stánku napsáno Industry 4.0 a že se řada z nich vrátila zpátky na zem. Několika firmám bych doporučil přečíst si něco o prediktivní údržbě a zamyslet se nad tím, co svojí ukázkou chtěli říct a co jí opravdu říkají. Vžít se do koncového uživatele a představit si můj produkt v jeho rukách je stále ještě pro některé inovátory velký oříšek.

Z toho, co jsem viděl, bylo pro mne letošní SPS hlavně ve znamení komunikace v průmyslu obecně, propagaci standardních osvědčených řešení, digitalizaci a mnoha produktových novinkách, které samozřejmě čeká zatěžkávací zkouška uvedením na trh. Kvituji společné expozice produktů různých firem pod křídly společností PROFIBUS International, OPC Foundation, eWON, Microsoft, Automation meets IT a  alších. Šel jsem jen za tím, co se nás oborově týká a dva dny jsem měl co dělat. Mrzí mne, že jsem ostatní stánky proběhl a jen v rychlosti zaznamenal, co vystavují. Dva dny bohužel nestačí, na příští rok si rezervuji všechny tři dny jen pro veletrh SPS/IPC.

Vzhledem k mé osobní zkušenosti s přípravou vlastního stánku a vystavováním na veletrzích SPS/IPC, Hannover Messe a AMPER děkuji všem vystavujícím společnostem za jejich skvěle připravené expozice, úsměvy, pohoštění a stovky zajímavých funkčních ukázek, které z výstavy SPS/IPC dělají jedinečné místo pro seznámení se s novými produkty, trendy a inovacemi z našeho odvětví.

Tak si napište do kalendáře, příští SPS/IPC se v Norimberku koná ve dnech 27. – 29. 11. 2018.

 

Autor: Ing. Jaromír Peterka, majitel firmy FOXON s.r.o.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracování osobních údajů.

Ostatní články | 21. 03. 2024

I když jsou výrobky značky Nodka na našem e-shopu nováčkem, rychle šplhají na žebříčku nejprodávanějších produktů vzhůru. Vybírají si je výrobci strojů i firmy, které modernizují výrobu nebo chtějí například sbírat data. …

OPC UA, OPC DA | 04. 03. 2024

Pravidelná aktualizace softwaru OPC Router s sebou přináší vždy nové funkce. Vylepšení verze 5.2 vám umožní spravovat role uživatelů, zapojení nového databázového plug-inu i snadnější práci se soubory JSON nebo aplikací SAP.  …

Případové studie | 29. 01. 2024

Společnost Holcim Česko se potýkala, podobně jako další naši zákazníci, s nespolehlivostí rádiové komunikace vzdálených PLC. Firma při hledání jiného řešení oslovila i FOXON. Naše elegantní využití průmyslových routerů přineslo zákazníkovi také další výhody.

Zastupujeme
přední světové značky

Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022