Kurzy programování

Kurzy programování PLC SIEMENS SIMATIC S7-300, díl 1


V prvním díle si něco řekneme o PLC SIMATIC, projdeme instalaci STEP7 a nastavení spojení s PLC SIMATIC S7-300 popř. se simulátorem PLC SIMATIC S7.

Ve spolupráci se společností FOXON s.r.o. vzniká kurz programování PLC SIEMENS SIMATIC S7-300 a práce s tímto PLC. Cílem následujících dílů, jejichž počet bude flexibilně přizpůsoben zájmu a jednotlivým tématům, nebude detailní vysvětlení kompletního programování a vlastností PLC SIMATIC, právě naopak.

Zaměříme se na ryze praktické stránky práce s PLC a nejpoužívanější programové segmenty pro začínající a občasné uživatele, kteří potřebují v základech porozumět Simatikům, dále na ty, kteří se s tímto PLC setkávají jen občas a v neposlední řadě i ty, kteří mají v zaměstnání vícero druhů PLC od různých výrobců a nelze pro všechna PLC absolvovat detailní školení. Proto uvítáme jakékoliv vaše ohlasy, abychom mohli eventuálně další díly korigovat.

Pokud se vám budou zdát obrázky ne vždy úplně kvalitní, je to jen proto, že se jedná o vlastní fotografie udělané jen k tomuto kurzu, tedy fotografie používaných CPU, tak jak se s nimi všichni setkáváme v praxi. Postrádáte-li v kurzu nějaké informace, je to jen pro to, že se nám nezdály zase až tak důležité pro praktickou stránku věci. Klíčové je pro nás dosažení momentu, kdy si můžete říci, že víte, o co jde, že jste si to sami vyzkoušeli a že to tak opravdu funguje. Z těchto důvodů jsou všechny obrázky i texty originální a vznikly jedinečně jen pro tento kurz.

Pokud nemáte k dispozici nějaké zkušební PLC pro ukázky tohoto kurzu, bude vám pro většinu příkladů stačit i SIEMENS PLC simulátor, tedy vystačíte si pouze s počítačem a softwarem.

 

 

FOXON s.r.o. & Jaroslav Blažek, blaja.cz

banner skoleni blog 


Řídicí systém SIMATIC S7-300 a programovací aplikace STEP7

1.1 Seznámení s PLC SIMATIC
1.2 Instalace software STEP7
1.3 Možnosti spojení s PLC SIMATIC S7-300
1.4 Nastavení funkčního spojení s PLC SIMATIC S7-300
1.5 Nastavení funkčního spojení se simulátorem PLC SIMATIC S7

1.1 PLC SIMATIC S7 řady 300

Automatizační PLC SIMATIC řady 300 je modulární řídicí systém pro široký výkonový rozsah. Jako každý jiný PLC disponuje obsáhlou řadou samotných centrálních procesorových jednotek (dále jen CPU), lišících se výkonem, osazením, počtem a druhem portů pro připojení dalších zařízení. Každé CPU lze rozšiřovat o další moduly digitálních vstupů, výstupů, analogových signálů, speciálních modulů a komunikačních rozhraní. Každé PLC SIMATIC má na sobě základní komunikační port označený MPI pro spojení s programovacím zařízením, který není kompatibilní s žádnou komunikací typu RS 232/422/485.

Pro doplnění informací existuje ještě nejvyšší a největší řada S7-400, která je určena pro ty nejrozsáhlejší aplikace.

K vytváření vlastního PLC programu a práce s PLC slouží softwarový nástroj STEP7, který se instaluje na běžný PC nebo notebook s operačním systémem Windows. Občas se setkáme s originál programovacím přístrojem SIEMENS s označením PGxxx.

 

 


Siemens S7 300 PLC programovani cpu313c s

Kompaktní řídicí jednotka SIMATIC S7-313C, která se skládá z CPU, analogových vstupů výstupů a digitálních I/O. Samozřejmě dále rozšiřitelná o další moduly. Nedílnou součástí tohoto CPU je paměťová MMC karta, zasunutá v horní části PLC.

Komunikační MPI port je vyveden vždy na konektor CANNON 9 pin (pod krytem), a pro přenos dat slouží propojení pinů 3 a 8.

 


Siemens PLC S7 300 pametova karta mmc

Bez paměťové MMC karty PLC nebude funkční, neboť naše data se ukládají právě zde. Všechna data uložená na MMC jsou remanentní, tedy po vypnutí a zapnutí PLC mají stejnou hodnotu.

V PLC je dále systémová paměť, kde jsou uložena data PLC, jako například systémové bloky atp.

 


Siemens S7 300 PLC programovani mpi profibus foxon s

Stále se ale setkáváme se staršími typy PLC, které neměly MMC kartu, ale data v paměti se zálohovala pomocí baterie. Pokud dojde k vyjmutí baterie nebo ztrátě kapacity, pak při vypnutí a zapnutí PLC přijdete o celý PLC program včetně dat v datových blocích a je nezbytné je nahrát znovu z programovacího zařízení.

Pro rozšíření paměti u těchto starších PLC se používají RAM/EPROM paměťové moduly, které se zasunují do většího slotu vedle stavových LED diod.

Vpravo od baterie jsou na PLC dva porty, jeden standardní MPI a další PROFIBUS-DP, tedy speciální, velmi využívaná komunikační sběrnice PLC SIMATIC pro připojení periferií a dalších zařízení, jako třeba měničů, snímačů atd.

Sběrnici PROFIBUS-DP bude věnována samostatná kapitola kurzu.


siemens simatic PLC S7 200 programovani foxon

Pro doplnění informací, existuje ještě řada PLC S7-200, která je určena pro menší a střední aplikace, a je dosti neprávem odsouvána do pozadí. Má totiž funkce, za které by se nemusela vůbec stydět ani řada S7-300, a je rozšiřitelná o spoustu typů dalších modulů. Programování se provádí pomocí velmi uživatelsky přívětivého software STEP7 Micro/WIN přes programovací port typu PPI, vyvedený opět na CANNON 9 pin. Oficiálně byl prodej S7-200 byl ukončen v roce 2014. Ssál je ji však možné sehnat jako náhradní díly nebo použitý starší díl z výkupu.


Siemens S7 1200 PLC programovani ethernet profinet s

Nejnovější řada PLC SIMATIC má označení S7-1200, určena jako ekvivalent k S7-200. Je také rozšiřitelná dalšími moduly. Programovací rozhraní je již ETHERNET/PROFINET a vyvedeno na klasický RJ45 konektor. Softwarový nástroj pro programování je STEP7 TIA portal V10.5 až V18.

1.2 PROGRAMOVACÍ SOFTWARE STEP7, INSTALACE NA PC

Programovací software STEP7 je určen výhradně pro vytváření, editaci a správu PLC programů řídicích systémů SIMATIC řady S7-300/400. Využijeme verzi 5.4 s SP5. Vše hlavně pro to, že verze 5.4+SP5 je dobře odladěná, stabilní a běží pod Windows XP Professional. Naprostou většinu profesionálů nechávají nové operační systémy jako Windows 7 chladnými, neboť pro profi programy je vždy výhodné s přechodem na nový operační systém nějakou chvíli počkat. Není nic horšího, než když s velkou slávou přejdeme brzy na nový OS a následně během několika dnů čí týdnů zjistíme, že spousta dalšího nezbytného software si s novým OS nerozumí. Takže Windows 7 jen na doma, pro MS Office, Explorer a pár grafických editorů. No a s Windows Vista se už vůbec v souvislosti s profi programy nemá cenu zabývat.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 1Instalace STEP7 je dvou druhů, plná na CD při koupi a upgrade stažený z webu, které při spuštění nejprve hledá předchozí instalovanou verzi. Pokud nenajde, skončíme tímto hlášením. Nic se ale neděje, najdeme si složku nebo nosič se základní instalací a pokračujeme dále.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 2 1

Celá instalace STEP7 není otázkou několika minut, ale spíše hodin. S tímto je třeba počítat a vyhradit si na vše dost času. Tato instalace verze 5.4+SP5, kterou jsem udělal jen speciálně pro tento kurz na čisté PC s Windows XP+SP3 a všemi záplatami, trvala cca 2 hodiny.

Po spuštění správného instalátoru vybereme v jednom z instalačních oken, co vše chceme na náš PC nainstalovat. S7-SCL a S7-GRAPH, tedy vyšší programovací jazyk včetně sekvenčního programování nebudeme potřebovat. V praxi se zase tolik nevyužívá a pro nás, začínající uživatele, je zbytečný.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 2 2

V základu instalace STEP7 verze 5.4 získáme na PC části dle našeho výběru - viz. obrázek. Kromě samotného STEP7 stojí za zmínku S7-PLCSIM, tedy opravdu výborný simulátor, který je dost využíván a z velké části nahradí i fyzické PLC. Pouze licence na simulátor se kupuje zvlášť, není součástí STEP7, takže doporučuji koupit i simulátor.

 


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 4

Ještě než se celá instalace rozběhne, zvolíme si zákaznickou verzi (jedná se o typickou verzi se seznamem instalovaných produktů) a upravíme cestu, kam se vše nainstaluje. Předvolena je standardně složka Program files, ale my preferujeme pro přehlednost SIEMENS.

 


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 5

STEP7 není software zdarma a pro jeho používání je nutná licence, kterou dostaneme spolu s instalačním CD na žluté disketě, nebo nyní již jen na flash disku. Licenci tvoří speciální soubor, který pomocí nainstalovaného nástroje přeneseme na PC, na kterém STEP7 poběží.

Při instalaci si tedy zvolíme možnost přenést licenci na PC později, neboť nás čeká ještě instalace SP5.

 


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6

Pokud jsme byli trpěliví, nic se nám nezhroutilo a po skončení instalace jsme restartovali počítač, pak v nabídce Start ve složce SIMATIC najdeme vše potřebné. Zatím se tím nebudeme zabývat a pustíme se do dalšího kola instalace, tedy SP5.

 

 


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 2 1

Instalátor za tu dobu vykazuje jemné kosmetické změny hlavně v grafice, ale to nic neznamená, časová náročnost je stejná jako u základní verze, tedy asi 1 hodinu.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 2 2

Jedním z prvních vylepšení SP5 je úplně nová verze 4.0 software pro práci s licenčními soubory.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 2 3

Za zmiňovanou hodinu najdeme na ploše počítače dvě nové ikony, SIMATIC Manager, tedy hlavní konfigurační program STEP7, a Licence Manager pro již zmiňovanou správu licencí veškerého softwaru SIEMENS. A samozřejmě již zmiňované další programy v nabídce Start a složce SIMATIC.

Poznámka: Tahle ukázková instalace není jen jediná varianta, existují i upgrade z nižších verzí atp. Pro náš kurz je ale nejtypičtější.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 3 1

Bez správné licence není možné se softwarem pracovat, proto si v nástroji Automatic Licence manager přeneseme naši licenci ze žluté diskety nebo flash disku na náš PC. Transfer z flashe je rychlý, jen z diskety to chvíli trvá. Licenci můžeme pohodlně přenášet mezi různými počítači, jak zrovna potřebujeme.

Důležitá poznámka: Licenci tvoří speciální soubor pro každý produkt nainstalovaný ve složce AX NF ZZ systémového disku a nelze jej přenášet jinak než pomocí tohoto nástroje. Proto je nezbytné, před jakýmkoliv předěláváním disku, typicky defragmentací, si tento soubor uložit zpět na disketu nebo flash, jinak o licenci přijdeme a nelze ji nijak obnovit. Nebo v defragmentačním nástroji zakázat defragmentaci (pohyb) uvedené složky.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 3 2

Po přenesení licence na systémový disk si můžeme zkontrolovat, zda je v pořádku, volbou na pravém tlačítku myši.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 3 3

Vše je OK, takže můžeme zkusit spustit samotný STEP7, tedy SIMATIC Manager.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 4 1

Spuštěný SIMATIC Manager je zatím jediné prázdné okno programu, takže si v menu Help a About překontrolujeme naši nainstalovanou verzi. Tohle uděláme i tehdy, spouštíme-li SIMATIC Manager na cizím počítači, abychom viděli s kým máme tu čest.

Zkusíme spustit i PLC simulátor kliknutím na jeho ikonu v menu, to je ten PLC SIMATIC v obláčku. Pokud nemáme simulátor nainstalován, je patřičná ikona zašedlá a neaktivní.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 4 2

A opět přes Help a About si v PLC simulátoru překontrolujeme jeho verzi. Pokud nám všechno tohle běží bez závad, máme STEP7 včetně simulátoru řádně nainstalován a můžeme se pustit dále.

1.3 MOŽNOSTI SPOJENÍ MEZI PROGRAMOVACÍM PC SE STEP7 A PLC SIMATIC S7-300

Ani fyzická přítomnost PLC a správné nainstalování STEP7 na notebooku ještě nezaručuje vytvoření funkčního spojení mezi PC a PLC. Jak bylo uvedeno výše, PLC má pro spojení s programovacím softwarem port typu MPI a ten není s ničím kompatibilní. To platí obzvlášť při navázání spojení na již osazené a fungující PLC někde na stroji, kde nevíme třeba nic o parametrech MPI portu. O tom ale bude řeč až někde dále.

My pro začátek potřebujeme něco. Adaptér, kabel, nebo jiné zařízení, které bude mít na jedné straně vždy CANNON 9 pin, připojitelný na MPI rozhraní PLC a na druhé straně již třeba opět CANNON s RS232 rozhraním, nebo USB připojení, Ethernet RJ45 nebo případně PCMCIA kartu. Všechny varianty jsou možné a zatímco dříve to byla doména výhradně společnosti SIEMENS, dnes je vícero výrobců, kteří nabízí tyto adaptéry pro spojení s PLC SIMATIC. Součástí každého adaptéru je ještě ovladač pro PG/PC interface do STEP7, tedy do komunikačního rozhraní. Ten bývá obvykle na přiloženém CD nebo na webu prodejce či výrobce a s instalací nebývá většinou žádný problém. Pouze některé starší adaptéry SIEMENS mají ovladače integrovány již v instalaci STEP7.


adapter ACCON MPI RS232 simatic S7 300 S7 400 s

Jedna z prvních možností, stále používána pro svou jednoduchost a finanční dostupnost. MPI adaptér pro sériový port RS232. Tedy z jedné strany MPI (některé umí i PPI, a dokonce PROFIBUS) pro PLC a z druhé RS232 pro PC. Tyto adaptéry vyrábí celá řada výrobců včetně SIEMENS. Postupem času, jak ubývá notebooků se sériovým portem, objevují se varianty těchto adaptérů pro USB připojení. Musíte se ale smířit s pomalejším připojením na PLC, což u větších projektů a používání online režimu může být dost nevýhodné.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 5 2

Komunikační karta CP5512 s adaptérem, to je klasika od SIEMENS, do slotu PCMCIA u notebooku, velmi častá varianta připojení zvlášť dříve, kdy nic jiného téměř neexistovalo. Umí MPI/PPI/PROFIBUS na všech rychlostech. Existuje i varianta do PCI slotu stolního PC (označení CP56xx), hojně používána ve školicích střediscích nebo větších údržbách ve stolním PC.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 5 3

Protože PCMCIA sloty se z notebooků už také pomalu vytrácejí, musel i SIEMENS svou CP55xx kartu inovovat, a tak se pro spojení s PLC SIMATIC na scénu dostává nový komunikační procesor CP5711. Z jedné strany MPI/PROFIBUS a z druhé USB. Obě SIEMENS varianty (CP55xx a CP5711) zvládají také všechny komunikační funkce včetně routingu a automatického nalezení parametrů portu. Je ovšem otázka, nakolik to využijete v praxi, upřímně řečeno, dá se bez toho velmi dobře obejít.

Poznámka: Tento procesor není konstruován pro PPI připojení.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 5 4 s

Na výsluní popularity pro spojení s PLC SIMATIC se dostávají různé NETlink adaptéry, jako například tyto od společnosti Deltalogic. Veškerá elektronika adaptéru je ukrytá v klasickém SIEMENS komunikačním konektoru, tedy připojení z jedné strany přímo do PLC a druhá strana je již jen na vás, co preferujete. Nejběžněji se nabízí USB varianta, která je rychlá a jednoduchá, nebo Ethernetové rozhraní.

S Ethernetem dostává komunikace nový rozměr, může být jedno připojení PLC do sítě a více PC, adaptéry umí i vzdálenou správu PLC, některé i přímé spojení na OPC server atp. Na propojení ze strany notebooku stačí jen síťový RJ45 port, který je dnes již všudypřítomný.

Existují i další možnosti připojení PLC SIMATIC S7 k programovacímu počítači, dále různé kombinace uvedených variant. Tohle jsou ale nejběžnější varianty, se kterými se můžete setkat anebo je využívat.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 5 5 s

Slušelo by se ještě zmínit o programovacím PG přístroji SIEMENS, což je vlastně odolný notebook se všemi SIEMENS porty, sloty i pro EEPROM a s nainstalovaným softwarem, ovšem setkat se s ním můžete jen u některých techniků, nebo někde ve starším provedení. Cena takového PG přístroje je velmi vysoká pro běžnou údržbu a servis a pro naprostou většinu potřeb si vystačíte s notebookem a nějakým adaptérem.

Pokud vás zajímá ještě něco navíc, existují i komunikační procesory SIEMENS (například CP343) přímo jako modul do sestavy PLC SIMATIC s připojením na Ethernet, ovšem využívat je jen pro připojení programovacího notebooku je vzhledem k jejich ceně nemyslitelné. Tyto procesory umí totiž mnohem více a jsou primárně určeny pro jiné komunikační úlohy, než jen připojení na PC. I když pokud máte dostupné finanční prostředky, tak je i tato varianta možná.

FOXON TIP: Mezi naše nejprodávanější programovací adaptéry pro PLC SIMATIC S7 patří ACCON NetLink USB Compact a ACCON NetLink Pro Compact. Vyzkoušejte je!


 

1.4 NASTAVENÍ FUNKČNÍHO SPOJENÍ S PLC SIMATIC S7-300

Máme vybránu variantu připojení STEP7 na SIMATIC, nainstalován STEP7, tak není nic jednoduššího, než vyzkoušet a nastavit připojení na PLC. Ukážeme si spojení pomocí CP5511, tedy PCMCIA karty SIEMENS, a také NetLink USB adaptéry. I když výborné a využívané NETlinky vyžadují každý trochu jiné nastavení a ovladač, a vzhledem k množství různých typů a možností, nelze ukázat vše. Není to ale nic složitého, součástí každého NETlinku je CD s návodem. Instaloval jsem jich už dost a nestalo se, že by něco nefungovalo, nebo byly potíže při instalaci. Výrobci mají toto pod kontrolou a vydávají pro adaptéry další firmware. Stačilo by totiž jejich jedno zaváhání a vězte, že informace o nefunkčnosti nebo potížích se šíří internetem a na různých fórech rychlostí blesku. Co to pak znamená pro prodejce, je každému jasné.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 1

Máme tedy připojeno PLC k notebooku přes PCMCIA kartu CP5512. Spustíme proto STEP7, respektive SIMATIC Manager. Nebudeme se zatím snažit o nějaké otvírání různých programů, nebo vytváření svých pokusů, nic takového. Nejprve nastavit funkční spojení s PLC, bez toho nemá nic dalšího smysl. Proto vybereme z menu volbu Set PG/PC interface...

Poznámka: Tohle nastavení můžeme provést i z hlavního menu nabídky Start a patřičné složky SIMATIC + STEP7, není nutno spouštět STEP7.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 2

Podle toho, co máme v interface nainstalováno, vybereme si naši CP5512 a typ sběrnice, tedy MPI (PPI je pro řadu S7-200 a PROFIBUS nemají všechna CPU). Tato karta se nijak neinstaluje, funguje Plug&Play přímo ze STEP7 a vše se nám instalovalo při prvním zasunutí karty do notebooku. Pozor, nezapomenout připojit ke kartě i adaptér, ten je sice její nedílnou součástí, ale občas se i ztratí. Naštěstí se dá koupit samostatně.

Tlačítko Properties můžeme vyzkoušet, ale zatím není nutno nic ve vlastnostech měnit, až bude spojení funkční, můžete si zde zkusit nastavení. Stává se, že bývá nízko nastaveno HSA (nejvyšší adresa stanice) a pak se nemusí podařit spojení správně sestavit.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 3

Zkusíme přes tlačítko Diagnostics překontrolovat připojení až na PLC. Pokud nám nebude fungovat diagnostika přes tlačítko Test a místo nápisu OK stále uvidíme jen Error, nemá smysl pokračovat dále. Je nutné přijít na problém, často bývá špatný kabel mezi adaptérem a PLC, přelomený vývod z adaptéru, zřídka poškozen ovladač na CP5512.

Úplně dole po stisku tlačítka Read se nám zobrazí všichni účastníci na síti. V případě připojení přes PROFIBUS-DP a většího počtu účastníků na síti může zobrazení aktivních a pasivních stanic trvat poněkud déle. Adresa nula je náš notebook, dvojka pak PLC.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 4

Pokud zatím bylo vše v pořádku a celé nastavení jsme potvrdili tlačítkem OK, zkusíme v SIMATIC Manageru najít naše CPU. K tomu slouží taková zajímavá ikona (v červeném rámečku) volně přeložena jako tzv. Dosažitelný účastník. Po kliknutí nám po chvíli najde naše připojené PLC.

A jsme tam, kde jsme chtěli být. Spojení na PLC SIMATIC ze STEP7 jede a můžeme pomalu přemýšlet, co dále.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 5

Protože nemáme všichni PCMCIA kartu, tak se podíváme na připojení přes USB adaptér. Instalace různých adaptérů byla několikrát popsána v jejich recenzích a je vždy v manuálu na CD k adaptéru. Opět tedy do nastavení PG/PC interface, kde si vybereme náš ACCON-S7-NET NLUSB(MPI).

Jestliže patřičný adaptér nebo komunikační kartu v nabídce spojení nenajdeme, musíme se podívat pod tlačítko Select.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 6

Tady nám STEP7 nabídne instalaci nebo přidání dalších komunikačních modulů. Některé jsou součástí STEP7, jiné se do nabídky přidaly s instalací různých adaptérů, převodníků a komunikačních karet. Stačí jen označit, co potřebujeme a stisknout Install.

Pokud vpravo vidíme například u komunikačního modulu žlutý trojúhelník, znamená to, že procesor není připojen k PC, tedy není momentálně dostupný.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 7

Po návratu do PG/PC interface zkusíme opět diagnostiku našeho adaptéru. Je vidět, že naše připojené PLC jsme okamžitě našli.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 6 8

Dokonce i s parametry sběrnice, jako jsme je přečetli u předchozího připojení.

Tato data nás ale nemusí moc zajímat, stačí, že se tam něco objevilo, většina uživatelů stejně rozumí jen prvním třem řádkům, další údaje jsou už jen pro specifické použití. Obejdete se klidně bez této znalosti.

1.5 NASTAVENÍ FUNKČNÍHO SPOJENÍ SE SIMULÁTOREM PLC SIMATIC S7

V případě že nemáme k dispozici fyzické PLC, velmi dobře nám pro většinu ukázek a pokusů poslouží i simulátor PLC, tedy pokud jsme si jej nainstalovali. Nastavení se trochu liší od nastavení přes fyzické adaptéry, ale na druhé straně je simulace téměř dokonalá, drobné rozdíly proti skutečnému PLC pro nás nejsou podstatné.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 2

Opět v SIMATIC Manageru nebudeme vyhledávat nastavení přes PG/PC interface, ale rovnou zapneme ikonu simulátoru.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 1

Ten se otvírá v samostatném okně, s ovládáním CPU přesně podle skutečného PLC. Nastavení simulace připojení necháme zatím standardně na MPI a je výhodné okno přichytit stále na nejvyšší vrstvu, tedy vždy nahoře.

Poznámka: Simulátor po zapnutí v podstatě utrhne spojení z PG/PC interface na zvolený hardware počítače a přesměruje jej na sebe, tolik k principu.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 3

Do okna simulátoru můžeme vložit pro prohlížení nebo editaci jakoukoliv proměnnou, která ve STEP7 existuje, navíc v různých formátech. To jen tak pro zajímavost, používat to budeme v dalších lekcích.

Vše, co máme na ploše, si můžeme uložit jako vrstvu a také jako konfiguraci nahranou do PLC. To už ale trochu předbíháme, zatím jde jen o online připojení na PLC.


Kurz programovani Siemens PLC S7 STEP7 foxon 7 4

Zase v SIMATIC Manageru zkusíme najít Dosažitelného účastníka. Okamžitě STEP7 najde PLC na MPI portu s adresou 2, tedy náš simulátor.

Poznámka: STEP7 se opravdu chová s připojeným simulátorem, stejně jako s fyzickým PLC. I z toho důvodu se simulátor často používá například pro odladění velkých programů, hledání občasných chyb, kdy nemůžeme sedět hodiny před rozvaděčem se skutečným PLC.

 


Takže vstřebávejte informace, nainstalujte potřebný software, vyzkoušejte si nastavení spojení s PLC. V dalším díle si ukážeme, jak vypadá základní skladba programu, nezbytná HW konfigurace PLC, programové bloky, symbolika, nahrání všech dat do PLC a možná ještě něco navíc.

Jaroslav Blažek, blaja.cz


Užitečné odkazy k tématu 1. dílu:

PLC SIMATIC, hlavní stránka v češtině

STEP7 SP5, update

Komunikační procesor SIEMENS CP5711

Související produkty

{foxonstore id="30380,30383,30379,23201,23473,24131"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022