OSTATNÍ ČLÁNKY

Ostatní články

Video – jak funguje aktivní monitoring PROFINET sítě?

Jedním z našich FIOT projektů je monitoring PoF kabelů sítě PROFINET ve svařovně ŠKODA AUTO. Ač je systém opravdu užitečný, pro nezasvěceného je celkem složité jeho fungování a přínos v rychlosti vysvětlit. A tak jsme připravili 3D video, aby to bylo jasnější.

Systém, který jsme na svařovně nasadili, hlídá kvalitu cca 6 tisíc optických kabelů. Obsahuje o nich mnoho dat, ale tou hlavní výhodou je, že monitoruje stav sítě a v případě zhoršení kvality komunikace informuje údržbu o potřebě zásahu, a to ještě dříve, než komunikace vypadne. Zároveň dává precizní informaci o tom, kde přesně problém nastal, takže jeho řešení extrémně zrychluje. Video to shrnuje a ukazuje, k čemu tento monitorovací systém slouží.

Použití PoF kabelů (tedy optických vláken) má na svařovně jasné opodstatnění – svářečky nemůžou průmyslovou komunikaci rušit. Má ale i nevýhody – vlákno v průběhu času degraduje, kvalita komunikace je závislá na délce kabelu i na stavu vlákna a konektorů. PoF rezerva postupně klesá. Dostane-li se pod 2 dB, nastává výpadek komunikace a tedy i neplánované zastavení výroby. Bez monitorování tak rozsáhlé sítě, která je na této svařovně, může lokalizace problému trvat velmi dlouho.

Monitorovací systém FIOT hlídá PROFINET síť v celé výrobní hale

Sledování PoF kabelů, které jsme ve svařovně zavedli, ale spustí alert už ve chvíli, kdy PoF rezerva klesne na 5 dB. Zároveň údržbu přesně informuje, který kabel či jeho konektory hlásí problém. Oprava tedy může přijít včas.

Monitoring upozorňuje údržbu, když PoF rezerva klesne pod 5 dB

 

V případě, že komunikace přestává fungovat, systém jasně ukáže, kde přesně je na PROFINET síti problém

 

Stav PoF kabelu je monitorován pravidelně, pokud je v pořádku, svítí zeleně

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022