OSTATNÍ ČLÁNKY

Ostatní články

FIOT ve ŠKODA AUTO je IT projektem roku 2018

21. 3. 2019 proběhlo v Praze slavnostní vyhlášení soutěže IT projekt roku 2018, kterou vyhlašuje organizace CACIO (Česká asociace informačních ředitelů). Jako nejlepší projekt vyhodnotila porota náš FIOT Smart Maintenance v závodě ŠKODA AUTO a.s. Moc děkujeme nejen CACIO, ale hlavně Škodovce, že je tak skvělým partnerem. Přečtěte si podrobnosti.

CACIO je Česká asociace informačních ředitelů, organizace sdružující špičkové IT manažery. Jejím cílem je zvyšovat přínosy IT v různých oborech podnikání a šířit po vědomí o nejnovějších možnostech IT pro české firmy.

16. ročníku bojoval náš FIOT o body např. s mobilní aplikací Lítačka, Můj Glóbus, nebo třeba Servis Deskem ve Finanční správě. Tím větší je naše radost, že jsme obstáli v tak kvalitní konkurenci.

Stejnou cenu obdržel ještě informační systém eRecept Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jsme rádi, že chytrá řešení už nejsou jen výsadou komerčních firem.

Co je to FIOT?

Chytrá údržba FIOT vychází z konceptu Industry 4.0 a zahrnuje automatizovaný sběr dat z řídicích systémů a jejich vizualizaci. Realizuje tak moderní a v mnoha ohledech i inovativní condition monitoring, o kterém se hodně píše, málokdo ho ale opravdu komplexně realizuje ve své praxi.

 

ukazka FIOT menu

 

Kromě klasických zobrazení využívá systém FIOT i rozšířenou realitu, 3D modely a digitální dvojčata, digitální dokumentaci i intuitivní dashboardy. Protože je tohle všechno dostupné i v mobilní aplikaci, uživatel má k datům přístup opravdu kdykoli a kdekoli. Jde zkrátka o plnohodnotné IoT řešení.

To vše je zabaleno do jediné software aplikace s názvem FIOT, do které mají přístup ze svých počítačů a tabletů pracovníci elektro údržeb, programátoři, ale i management společnosti.

 

fiot skoda dashboards

Sen o budoucnosti v údržbě

„Před třemi lety byl FIOT (Factory Internet of Things, pozn. red.) velká vize a touha dostat IoT do běžné praxe v údržbě i výrobě. Málokdo měl recept na to, jak má správně vypadat chytrá údržba nebo v čem přesně může údržbáři pomoci digitální dvojče výrobní linky, vysvětluje majitel firmy FOXON Jaromír Peterka.

Ve ŠKODA AUTO jsme měli velké štěstí na lidi, kteří podporovali inovace a digitalizaci. Společně jsme vymýšleli a ověřovali výhody využití moderních technologií Industry 4.0 při práci údržbáře a všechny projekty byly vždy něčím inovativní. Cílem bylo vyvinout systém chytré údržby, ve kterém uživatel najde všechny informace nutné pro svá rozhodnutí, ať už je před rozvaděčem, na poradě, ve své kanceláři nebo mimo závod.

Toto se nám podařilo splnit a dnes, i díky tak silnému partnerovi jako je ŠKODA AUTO, má systém FIOT téměř 150 uživatelů z řad pracovníků elektroúdržeb napříč mnoha provozy závodu,“ říká Jaromír Peterka a dodává: „Ocenění IT projekt roku 2018 si velmi vážíme. Je to signál, že jdeme správným směrem a že to, co děláme ve ŠKODA AUTO i dalších firmách, má opravdu smysl. Největší ocenění je pro nás ale to, že lidi z údržeb přijali systém FIOT za svůj a denně ho používají ke své práci."

 

IT projekt roku 2018 oceneni

Úspěch? To jsou silní partneři a tvořiví zaměstnanci

Technický ředitel FOXONu Tomáš Coufal doplňuje „Velmi nás baví společné schůzky s pracovníky ŠKODA AUTO. Nasloucháme jejich potřebám a společně pak navrhujeme vhodná řešení a uvádíme je do praxe.“ Při budování systému chytré údržby vsadili ve FOXONu na znalosti řídicích systémů, sběru dat a problematiky údržby a také letité zkušenosti s navrhováním robustních a vysoce škálovatelných IT řešení.

 

IT projekt roku 2018 3

 

„Získaná data zpracováváme v IoT platformě ThingWorx od společnosti PTC. Dává nám velkou svobodu v inovacích a tvorbě přehlednějších pohledů na stavy strojů. V řadě případů jsme ale ke splnění zadání nenašli na trhu vhodný produkt, který bychom potřebovali v projektu nasadit.“ FOXON proto hodně investoval do založení vlastního oddělení vývoje a výzkumu a výsledkem jsou např. nové komunikační ovladače pro sběr dat z CNC strojů, unikátní celistvé řešení pro diagnostiku sítí PROFINET, bezdrátové IoT senzory, komunikační knihovny, rozhraní pro výměny dat se systémy třetích stran a mnoho dalších hardwarových i softwarových produktů.

„Naším cílem bylo jít za rámec běžného řešení. Tam, kde jiní končí se slovy 'to nejde', my začínáme tvořit se slovy 'to půjde',“ usmívá se Tomáš Coufal.

Projekty FIOT ale fungují i jinde než ve Škodovce. Podívejte se na další referenční projekty a popřemýšlejte, jak by takový projekt mohl vypadat u vás.

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022