OSTATNÍ ČLÁNKY

OPC UA, OPC DA

Jak na sběr dat technicky a kde na to vzít

V tomhle článku jsme shrnuli spoustu informací o projektech digitální transformace a sběru dat ze strojů. A tak máte na jednom místě, proč sbírat data a digitalizovat, jaké na to vyčlenit personální a finanční kapacity i jaké technické nástroje na začátku používat. A taky, že vás v tom nenecháme.

Už jste u nás četli, proč je důležité se pustit do digitální transformace vaší firmy.

Taky víte, že nestačí chtít sbírat data, ale je dobré ve firmě probrat, k čemu je vlastně potřebujete (a pár dalších otázek).

Shodli jste se s kolegy i vedením? Připravili jste se na změnu? Tak rovnýma nohama do toho. Tohle jsou první kroky k efektivnímu sběru dat a digitální transformaci.

Kdo to bude dělat?

Určete člověka, který bude za projekt digitalizace a konektivitu strojů přímo zodpovědný (a bude na to mít čas!). Jako každý projekt si i tenhle zaslouží dobré řízení. Neměl by to být čistě IT specialista, ale měl by rozumět tomu, jak to chodí ve výrobě, co potřebuje údržba, podle čeho se rozhoduje management. Bude komunikovat napříč firmou a také obhajovat přínos digitalizačních procesů a nutnost některých změn před odstatními zaměstnanci.

jarda clanek obr5

 

Tento člověk ale nemůže celou problematiku obsáhnout sám. Proto bude potřebovat nejen součinnost kolegů, ale také externí partnery (takovým může být i FOXON). Zkušený odborník vám pomůže nastavit správnou strategii, vybrat vhodné technologické řešení a vyhnout se častým chybám. Na bezplatné konzultaci si o takové spolupráci můžete udělat jasnější představu.

 

blog tlacitko 1

Finance až na prvním místě

Řekneme upřímně, že zadarmo to nebude. Zahájit sběr dat z jednoho stroje stojí desítky tisíc korun, z celé linky statisíce, reporting a propojení s dalšími nadřazenými systémy další peníze.

A ani jednorázově připravený rozpočet vám nepomůže firmu transformovat. Ideální je vyčlenit v každoročních budgetech určité procento z obratu nebo zisku, podobně, jako to děláte třeba na vzdělávání, vývoj nebo marketing.

fiot sber dat landing page obr 8

Ale věděli jste, že jsou teď otevřené dotační tituly, které vám pomůžou začít nebo se v digitalizaci výrazně posunout? 0,5–15 mil. Kč vám na projekt může přispět dotace z EU. Využijete je na služby dodavatelů, nákup softwarových licencí nebo pořízení moderního hardware. Jak to přesně funguje, popisujeme na blogu.

 

blog tlacitko 2

 

Jak technicky vyřešit sběr dat ze strojů

Pro samotný sběr dat z výrobních linek si potřebujete vybrat vhodný software, a to podle toho, jaké řídicí systémy máte ve výrobě, jaká data vás zajímají a kam je chcete ukládat nebo poskytovat dál.

opc kep schema zpravodaj 2021

Popsali jsme to ve článku o datové konektivitě. OPC servery KEPServerEX vynikají velkým množstvím ovladačů pro mnoho různých typů řídicích systémů, OPC Router je zase propojí s dalšími nadřazenými aplikacemi, třeba i se SAPem. A kde se k datům nedostanete, vymyslíme jiné technické řešení.

 

blog tlacitko 3

 

Moderní aplikace a dashboardy na míru

Nad tím vším pak budete stavět aplikace a vizualizace podle vlastních potřeb a propojovat informace se systémy, které už používáte. Údržba bude mít aktuální dashboardy na obrazovce na dispečinku, vedení bude zobrazovat reporty v aplikaci na mobilu, výroba data přímo propojí s MESem a e-mailovými alarmy.

Pro všechny tyto účely chceme ideálně používat jeden software, dostatečně modulární, aby vyhovoval co nejvíce účelům. Nejlepší zkušenosti jsme udělali především se dvěma softwarovými platformami.

ThingWorx dlouhodobě používáme ve ŠKODA AUTO a postupně ji rozšiřujeme na další haly. Umožňuje vyvíjet všechny aplikace a dashboardy přesně na míru uživateli a sdílet informace mezi různými provozy.

 

mocup igni velky

 

Ignition je pak platforma vhodná i pro menší nebo agilnější projekty. Funguje jako IoT SCADA, může posílat uživatelům alarmy, vizualizovat aktuální data, propojit s daty 3D dvojče linky nebo celé haly atd. Obrovskou výhodou je neomezený počet tagů, uživatelů i vývojářů, kteří v rámci jednoho projektu platformu využívají, takže i když vám projekt digitalizace roste, náklady zůstávají nízké. A navíc Ignition je plně responzivní i pro mobilní telefony.

Kombinací toho všeho pak vznikají projekty FIOT. Pomůžeme vám projekt digitalizace postavit smysluplně a s ohledem na jeho budoucí udržitelnost.

 

blog tlacitko 4

Související produkty

{foxonstore id="60998,61787,61801,61802,23370,44358,44375,20924"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022