BLOG

Ostatní články

Jak na diagnostiku sítí PROFIBUS a PROFINET od A do Z

Že linka běží, ještě neznamená, že je vaše průmyslová síť v pořádku. Možná jste jen krůček od toho, aby vám síť spadla a provoz se neočekávaně zastavil. Často v takové chvíli zbytečně vyměňujete něco, co funguje, a nenajdete pravou příčinu výpadku. Shrnuli jsme pro vás vše, co byste o diagnostice sítí měli mít na paměti, abyste měli svůj PROFIBUS a PROFINET pod kontrolou.

Kdy se pustit do jednorázové diagnostiky

  1. Přeměřit stav své sítě byste měli aspoň jednou ročně preventivně. PROFIBUS i PROFINET jsou dost robustní síťě, které se zhroutí při jedné fatální chybě, nebo když se nashromáždí více menších chyb najednou.
  2. Taky pokud vás trápí občasné výpadky, měl by někdo síť zkontrolovat, než se pustíte do vyměňování kabelů, konektorů nebo zařízení naslepo. Nemusíte se trefit do pravé příčiny výpadků, případně jich je více a vy problém stejně nevyřešíte.
  3. No a pokud přestala komunikace fungovat úplně, je potřeba se zevrubně podívat, co všechno je nutné napravit, aby byla síť zase spolehlivá.

 

blog obr jednorazova

Hlavní výhody jednorázové diagnostiky

Měření PROFIBUSu i PROFINETU se dá provádět za plného provozu (a my to rozhodně doporučujeme), a tak nemusíte čekat na plánovanou odstávku nebo přerušovat chod linky.

Diagnostické nástroje vám odhalí skutečnou kvalitu komunikace a vy hned víte, jestli můžete být klidní, nebo jestli je kvalita sítě časovanou bombou. Nejenže zjistíte, co je špatně, ale také chybu většinou velmi rychle lokalizujete a při jejím napravování neztratíte víc času, než je nutné.

Kdy se vyplatí nasadit permanentní monitoring

Dlouhodobé sledování stavu sítě byste měli zvážit, pokud:

  • provozujete VIP linku a nečekané odstávky znamenají velké ztráty,
  • potýkáte se s náhodnými výpadky, jejichž příčinu nelze odhalit jednorázovým měřením,
  • digitalizujete údržbu a pracujete na projektech typu I4.0 Condition Monitoring strojů, do kterých spadá také sledování kondice průmyslových komunikací.

blog obr permanentni

Co přinese permanentní monitoring

Vyplatí se investovat do systému, který vás na první problémy upozorní hned, jakmile komunikace pokulhává, ale ještě neovlivňuje chod linky. Velkou část oprav sítě tak můžete plánovat dopředu.

Na dashboardech v počítači nebo na televizi vidíte, v jakém stavu jsou vaše sítě, realtime a přehledně. Kvalitu každé měřené sítě můžeme reprezentovat např. semaforem a na výskyt prvního problému upozornit navíc SMS nebo e-mail zprávou.

No a když komunikace přesto přestane najednou fungovat, vaši nebo FOXON technici díky permanentnímu monitoringu můžou udělat prvotní diagnostiku i na dálku.

Jaké potřebujete testery a software?

Testerů a softwarů pro měření průmyslových sítí samozřejmě existuje celá řada, ale my jsme pro vás připravili přehled těch, které FOXON technici při diagnostikách pravidelně používají. Máme s nimi dlouhodobé zkušenosti, už jsme s nimi přeměřili víc než 3000 sítí, a tak na ně nedáme dopustit, protože jsou spolehlivé a poskytují o sítích velké množství informací. I vy si je můžete pořídit a naučit se s nimi pracovat.

PROFICOREAbsolutním favoritem pro jednorázové měření PROFIBUSu je rozhodně ProfiTrace 2. Bez přerušení chodu linky se s ním připojíte k síti a hned ve svém notebooku vidíte podrobné informace o daném segmentu. Nebo pro takové měření můžete využít průmyslový tablet Mercury, který v sobě má předinstalovaný nejen stejný software, jako obsahuje Profitrace 2, ale zároveň i software Netilities a Osiris pro jednorázovou diagnostiku PROFINETu, takže s jedním nástrojem můžete obejít všechny sítě.

Pokud chcete přeměřit pouze PROFINET, můžete si software Netilities zakoupit i samostatně, anebo sáhněte po PNT-PROFINET Tool – ten je dokonce i v češtině.

Pro permanentní monitoring vám pro PROFIBUS doporučujeme modulární systém ComBricks, pro PROFINET pak tester ATLAS. S nimi budete mít o svých sítích dokonalý přehled 24/7.

Podrobněji všechny tyto produkty prozkoumáte na našem e-shopu.

Nebo si objednejte diagnostiku na klíč

A jestli si na to sami netroufáte nebo na to nemáte dostatek času, můžete si objednat příjezd našich servisních techniků. Ti vám sítě proměří, vytipují místa ke zlepšení a vygenerují reporty. Nebo nainstalují zařízení pro permanentní monitoring.

blog tlacitko 1

Chcete umět víc? Vzdělávejte se

Ten, kdo by to rád zvládnul sám, měl by se do Liberce vypravit na některé z našich školení, kde pravidelně pořádáme kurzy správy a diagnostiky sítě PROFIBUS nebo PROFINET. Kurzy trvají dva dny, věnují se práci s výše uvedenými produkty a obsahují spoustu praktických ukázek a úkolů, aby byly co nejužitečnější.

blog tlacitko 2

Související produkty

{foxonstore id="23310,30403,45474,32726,44249,59773"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022