BLOG

Praktická teorie

A tohle jste o PROFINETu věděli? 2. díl průmyslové komunikace

Co se vám vybaví, když se řekne průmyslová komunikace? My jsme si pro zajímavost udělali ve firmě malý průzkum. Tipnete si, kolik lidí zmínilo na prvním místě PROFIBUS nebo PROFINET? 8 z 10! A protože jsme se před 14 dny věnovali PROFIBUSu, je nejvyšší čas si říct i něco o jeho nástupci.

PROFINET vznikl stejně jako PROFIBUS v Německu a vychází z Ethernetu, který se běžně využívá pro distribuci internetu nebo dat. Na rozdíl od Ethernetu je ale PROFINET určen přímo do průmyslu ať už jako komunikace mezi stroji, nebo komunikace na výrobní lince mezi PLC a vzdálenými periferiemi.

Jaké jsou výhody PROFINETu?

Pro připojení do sítě a nastavení zařízení vám postačí obyčejný počítač se síťovou kartou a příslušným softwarem. Profinetová zařízení navíc mají tu výhodu, že je díky dvěma portům můžete zapojit za sebou, aniž byste potřebovali cokoliv dalšího (switch apod.). Každé profinetové zařízení navíc prakticky funguje jako repeater. Zatímco v síti PROFIBUS bylo potřeba dodržet maximální délku 100 m v rámci segmentu (tedy mezi až 32 stanicemi), PROFINET má 100 m jako maximální možnou vzdálenost mezi 2 stanicemi. Díky tomu umožňuje vystavění rozsáhlejších sítí, a navíc jeho přenosová rychlost je 100 Mbit, což je oproti PROFIBUSu (max. 12 Mbit) značný nárůst.

Výhodou je také velká možnost úprav do různých topologií (sběrnicové, stromové, hvězdicové…) pomocí switchů a dalších zařízení. PROFIBUS byl omezený na 126 zařízení. Základní nastavení umožňuje PROFINETu propojit až 254 zařízení a nastavení lze samozřejmě podstatně rozšiřovat. Díky VLAN můžeme navíc spojovat více rozdílných sítí do jednoho místa atd. V rámci PROFINETu může také běžet i standardní Ethernetová komunikace. Do sítě tak klidně připojíte kamery a počítač a můžete streamovat obraz.

banner skoleni blog

Úskalí diagnostiky PROFINETu

Profinetová zařízení na sobě mají LED diody, které vám hlásí, zda probíhá komunikace na zařízení. Odpadá tedy používání konektorů s diagnostikou, jako tomu bylo u PROFIBUSu. Diagnostika PROFINETu probíhá hlavně v rámci vyčítání statistik z konkrétních zařízení a sledování vytížení sítě. Blíží se tedy spíše k IT oboru, na rozdíl PROFIBUSu, kde se sledují osciloskopické průběhy, napětí atd.

Diagnostiku PROFINETu dělíme na aktivní a pasivní

Aktivní diagnostika je založena na posílání SNMP dotazů na každé zařízení v síti, které odešle zpět svoje informace (IP adresu, stav zařízení, vytížení portů, ztracené packety atd.) Lze ji provádět skoro z jakéhokoliv volného portu v síti. Má ovšem malou nevýhodu. Svými dotazy zahlcuje síť, a proto se musí používat opatrně. Například u permanentního sledování sítě je vhodné ji využívat méně často (např. 1–2x denně). Při aktivní diagnostice hraje velikou roli, jaké switche jsou použity v síti. Velmi zjednodušeně se dá říct, že pokud použijete manažovatelné switche, dostanete kompletní informace o celé síti, včetně topologie. Také můžete tímto způsobem zjistit typ HW a firmware. Právě nesrovnalost ve verzích softwarových divizí často způsobuje chyby v síti.

Pasivní analýza je založena na odposlouchávání komunikace, ideálně té, která vede do PLC. To můžete provádět buď pomocí TAP adaptérů, kvůli kterým ale musíte síť rozpojit, nebo pomocí mirror portů. Mirror port využijete buď přes klasický manažovatelný switch (kde si ho nastavíte) nebo přes speciální zařízení, které již obsahuje mirror porty přednastavené (více o funkci mirror port si můžete přečíst v článku o switchích). Díky pasivní diagnostice můžete dostat alarm list nebo grafické zobrazení vytížení linky. Z něj se tak snadno dozvíte, nepřetěžuje-li vám síť třeba zbytečně Ethernet.

Jak je vidět, diagnostika PROFIBUSu i PROFINETu má svá úskalí. Nás ale baví poruchy v průmyslových sítích hledat a opravovat a pomáhat vám k hladkému provozu výroby. Potřebujete s diagnostikou poradit? Ozvěte se nám, rádi za vámi přijedeme a společně dáme komunikaci zase do pořádku.

Související produkty

{foxonstore id="30433,44231,30432,32726,44249"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022