PŘÍPADOVÉ STUDIE

Případové studie

Co přinese bezdrátové měření restauracím a kavárnám?

Pokud chce majitel restaurace zůstat konkurenceschopný, musí maximálně využít zdroje, které má k dispozici. Zjistěte, jak můžou restaurace, kavárny a jiná stravovací zařízení implementovat spolehlivé a cenově výhodné bezdrátové senzory. Zajistí tak chytřejší, bezpečnější a efektivnější provoz. I tady se totiž vyplatí sbírat data, a s čidly od Monnitu to zvládne prakticky každý.

Šéfkuchař a majitel restaurace, Anthony, je obvykle ten, kdo do restaurace ráno dorazí jako první a po zavíračce odchází jako poslední. Část svého pracovního dne tráví v kuchyni, kde pomáhá ostatním kuchařům a dohlíží nad tím, aby každý servírovaný talíř byl dokonalý. Pohybuje se taky v samotné restauraci, kde komunikuje s hosty. A nevyhne se ani papírování ve své kanceláři.

Všechno vidí na mobilu

Ať už je Anthony v práci, doma nebo kdekoli jinde, má k vždy k dispozici důležité informace o své restauraci. Na chytrém telefonu vidí, kolik hostů v restauraci sedí a jak funguje její topení a klimatizace. Zároveň má přehled o teplotách v kuchyni, jídelních prostorách, chladicích a mrazicích zařízeních a dokonce i o tom, které spotřebiče běží a jak dlouho. Na konci úspěšného dne nezapomene všechny tyto informace zkontrolovat, aby měl detailní přehled o fungování restaurace. Taky si ověří, že zaměstnanci vypnuli všechny spotřebiče a světla. To všechno udělá během pár vteřin – jednoduše při odchodu mrkne na svůj telefon a jde domů.

OBR 2

Co je to internet věcí (IoT)

IoT je síť fyzických objektů či věcí, jejíž součástí jsou také senzory, software a elektronika. Díky těmto prvkům a konektivitě umožňuje sběr a výměnu dat.

Stravovací služby a internet věcí

Sektor stravovacích služeb teď dostal citelný zásah a mnoho restaurací se snaží optimalizovat svůj každodenní provoz. Restauratérství je náročná oblast – podle studií zavře během prvních tří let své existence 60 % podniků. Pokud chce majitel restaurace zůstat konkurenceschopný, musí maximálně využít zdroje, které má k dispozici. Při jeho snaze o zlepšení efektivity a navýšení zisku mu může významně pomoct cenově dostupná IoT technologie.

OBR 3 CZ

Základní myšlenkou internetu věcí je připojit běžné předměty k internetu a propojit je mezi sebou, a umožnit jim tak komunikovat novým způsobem. Jedním z odvětví, která těží z implementace IoT technologií, je restauratérství. Mnoho restaurací, kaváren, barů a dalších podniků začíná zavádět IoT strategii, aby mohly splňovat předpisy týkající se bezpečnosti potravin a získaly hlubší vhled do každodenního provozu.

Pomocí produktů Monnit a IoT technologie může provozovatel podniku vyřešit obtíže, obavy a povinnosti, jako např.:

  • omezit odpad a kažení potravin,
  • šetřit čas a zdroje,
  • chránit svou investici,
  • zvýšit bezpečnost potravin,
  • prodloužit životnost skladovaných potravin,
  • zajistit soulad s předpisy,
  • získat přehled o problémech se skladováním potravin,
  • zvýšit spokojenost hostů,
  • ochránit své dobré jméno,
  • monitorovat podnik odkudkoli.

Přísnější předpisy než v jiných odvětvích

Předpisy týkající se bezpečnosti jídla musí dodržovat všechna zařízení, která jídlo skladují, vystavují, připravují či tepelně zpracovávají. Mají zajistit, aby restaurace skladovaly, připravovaly a podávaly jídlo bezpečným způsobem, a předešly tak jakékoli otravě zákazníků.

Hlavním nástrojem, kterým jim k tomu dopomáhá, jsou obvykle záznamy s naměřenými teplotami prostředí. Ty jim umožňují získat detailní přehled o teplotních průbězích ve skladovacích prostorách pro potraviny během dne. Podniky jsou povinny teploty přesně zaznamenávat v daných časových intervalech a výsledky jsou v případě problému k dispozici potravinářské inspekci.

OBR 4

Většina zdravotních potíží z konzumace zkažených potravin je zapřičiněna nedostatečnými hygienickými opatřeními a špatnou kontrolou teploty při skladování syrových i tepelně upravených výrobků. Majitelé a vedoucí restaurací i provozovatelé franšíz jsou v oblasti bezpečnosti potravin dnes mnohem proaktivnější než dřív. Pravidelně monitorují teploty v pečicích troubách, mrazácích a ledničkách.

Dobré jméno podniku nicméně nezávisí jen na splňování předpisů, ale taky na důvěře zákazníků, že restaurace podává kvalitní jídlo. Pokud se rozkřikne, že se hosté otrávili jídlem, podnik přijde o klientelu a možná dokonce o povolení restauraci provozovat. Řešení od společnosti Monnit pomáhá podnikům splňovat bezpečnostní předpisy a tak zajistit, že nabízejí nezávadné a kvalitní jídlo.

Vyhoďte papírové záznamy, nasaďte Monnit

Ať už se jedná o franšízu nebo nezávislou restauraci, automatická monitorovací řešení můžou pomoct majitelům a vedoucím sledovat podmínky v jejich provozech. Většina restaurací a podniků dosud provádí kontrolu podmínek ve skladovacích prostorách manuálně. Jedná se o zaznamenávání teplot a vlhkosti, obvykle každé tři hodiny během dne. To je ve výsledku velmi časově náročné.

mon 1

Monnit nabízí alternativní řešení – automatické senzorové systémy pro monitorování prostor. Tyto bezdrátové senzory dokážou zaznamenávat teplotu a vlhkost například každých 10 minut a naměřená data poskytnout zodpovědným pracovníkům prostřednictvím počítače, tabletu či chytrého telefonu. To šetří čas i práci personálu. Ten se díky tomu může věnovat důležitějším pracovním úkolům.

Automatický sběr hodnot už za 15 minut

Systémy Monnit pro vzdálené monitorování jsou spolehlivým a cenově dostupným řešením pro jakoukoli firmu. Snadno je nainstalujete – celou bezdrátovou síť zprovozníte za pouhých 15 minut. Data začnete sbírat okamžitě a můžete je exportovat do elektronické dokumentace. Už se nikdy nemusíte obávat, že budete mít nepřesné informace nebo že nezakročíte včas, jestliže se sledované podmínky změní tak, že by mohly ohrozit fungování vašeho podniku. Přijde vám totiž upozornění ve formě SMS zprávy, e-mailu nebo telefonického hovoru. Díky tomu můžete na vzniklý problém reagovat okamžitě a ušetřit spoustu peněz.

Jak funguje řešení Monnit

Produkty Monnit zahrnují bezdrátové senzory, brány a software, a vytvářejí tak kompletní řešení vzdáleného monitorování. Bezdrátové senzory slouží ke sledování různých aspektů týkajících se prostředí podniku. Lze je propojit s již existujícím vybavením, jako klimatizací, spotřebiči a dalšími zařízeními.

Data, která z tohoto vybavení sbírají v reálném čase, posílají do bezdrátových bran. Ty slouží jako komunikační most mezi senzory a online monitorovacím softwarem iMonnit, který uživatelům umožňuje kdykoli zobrazovat data ze senzorů na počítači, tabletu nebo chytrém telefonu. Pokud dojde k překročení přednastavených limitů, software iMonnit může poslat uživateli na jeho online zařízení upozornění přes e-mail, SMS či telefonický hovor.

OBR 5 CZ

Síť bezdrátových senzorů Monnit lze rozšířit z jednoduché sítě LAN do sítě s několika lokalitami se senzory kdekoli na světě. Stačí, aby senzory byly připojené k Monnit bráně. Ta přenáší data do cloudového softwaru iMonnit, který uživatelům umožňuje konfigurovat, monitorovat a spravovat všechny jejich lokality z jedné sítě.

Monnit disponuje více než 50 různými typy bezdrátových senzorů. Jejich vlastnosti se liší podle účelu, ke kterému jsou určeny. Monnit také nabízí několik různých variant bran. Do zabezpečeného cloudového softwaru iMonnit můžete data přenášet pomocí GSM/GPRS mobilní, ethernetové, USB či sériové MODBUS brány. Kromě softwaru iMonnit pro zobrazovaní dat můžou uživatelé využít také platformu Monnit MINE, která slouží pro přenos dat ze senzorů do jakékoli softwarové aplikace napsané v jazyce C# nebo JAVA.

Vlastnosti a výhody

  • Jednoduché zprovoznění a používání,
  • spolehlivá a osvědčená technologie,
  • nízká cena,
  • nízká spotřeba, resp. dlouhá životnost baterie,
  • špičkový bezdrátový dosah,
  • přes 50 typů senzorů,
  • rozšiřitelné řešení (až 100 senzorů / gateway),
  • mezinárodní rádiové frekvence (RF),
  • cloudový monitorovací software,
  • alerty přes SMS, e-mail či telefonický hovor,
  • nonstop přístup odkudkoli,
  • na požádání k dispozici senzory vyrobené na zakázku.

Monitorování teplot ve skladovacích a kuchyňských prostorách

Bezdrátové senzory Monnit můžete umístit do lednic, kuchyní a dalších skladovacích prostor a využít je pro online sledování a záznam teplot, vlhkosti a stavu dveří (otevřeno/zavřeno). Tyto informace si kdykoli snadno zobrazíte v reálném čase na vašem počítači, tabletu či chytrém telefonu. Díky automatickým systémům Monnit předejte možným problémům způsobeným lidským faktorem a ušetříte čas i peníze. Vaše zásoby potravin budou v bezpečí, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

mon 2

Pokud teplota ve skladovacích prostorách příliš stoupne či klesne, systém vygeneruje upozornění a pošle ho na vybrané počítače, mobilní zařízení nebo místnímu výstražnému systému, aby informoval personál poblíž. Díky těmto okamžitým alertům můžou zaměstnanci v případě problému rychle zakročit, a předejít tak zkažení potravin a finanční ztrátě.

„Říká se, že člověk nikdy neví, kdy dojde k nějaké pohromě. Ale my to teď víme! Díky systému vzdáleného monitorování společnosti Monnit můžeme lépe chránit své budovy a jejich vybavení.“

Leroy R., majitel restaurace

Spotřeba energie

Významný náklad pro restaurace představuje celková spotřeba energie. Podle Správy energetických informací (Energy Information Administration) spotřebují restaurace více než třikrát více energie než průměrná komerční budova. Na jejich spotřebě se podílí takové faktory jako delší provozní doba, specializované vybavení a neustálý odběr energie. Tyto faktory jsou nicméně nutné podmínky pro úspěšný každodenní provoz.

Mezi největší žrouty energie patří špatně udržovaná chladicí zařízení a mrazáky, jejichž teploty kolísají. Tyto spotřebiče obvykle běží nonstop, a odebírají tak spoustu elektřiny. Kromě vysoké spotřeby zde navíc existuje zvýšené riziko, že se v případě závažné poruchy chladicí skříně zkazí skladované potraviny.

Bezdrátový senzor Monnit na měření střídavého proudu umožňuje restauratérům monitorovat spotřebu energie. Pokud dojde k výpadku energie či náhlému nárůstu spotřeby, systém jim pošle upozornění. Jestliže navíc tento senzor propojí s teplotní sondou Monnit, získají celkový přehled o stavu své chladicí skříně. V průběhu času lze vysledovat chování vašich chladicích a mrazicích zařízení a vyladit alertový systém pro jednotlivá zařízení. Využijte bezdrátový senzor na měření střídavého proudu, a chraňte tak své skladované potraviny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Topení, klimatizace a pohodlí hostů

Kromě spotřeby chladicích zařízení se provozovatelé podniků potýkají s neustále rostoucími náklady na provoz topení a klimatizace. Oprava těchto systémů může být velmi drahá. Aby nepřetržitě fungovaly na maximum, je potřeba je neustále udržovat. Topení a klimatizace, o kterou se podnik správně stará, spotřebuje méně energie než systémy, které se pravidelně neudržují. Klimatizace je navíc často instalována v těžko dostupných místech. Kvůli tomu je obtížné ji neustále monitorovat. I tady můžete nasadit senzor, díky kterému můžete své topení a klimatizaci sledovat bez toho, aniž byste museli každý den lézt na střechu.

mon 3

Pro topení a klimatizaci nabízí Monnit speciální sadu, která obsahuje 1× čtyřsondový teplotní senzor (využívá 4 oddělené sondy), 1× senzor na měření střídavého napětí a 1× senzor na měření teploty ve vzduchotechnickém potrubí (pro měření teploty v restauraci). Podniky teď můžou mít pod kontrolou jak teplotu a status vybavení v kuchyni, tak podmínky v jídelních prostorách. Kromě speciální sady Monnit pro topení a klimatizaci lze nakombinovat jakékoli Monnit senzory a vytvořit tak řešení přímo pro vás. Díky zabezpečenému cloudovému portálu iMonnit si můžete data sbíraná ze senzorů zobrazit na svém počítači, tabletu či chytrém telefonu a mít tak komplexní přehled o svém podniku.

Klíčové body – shrnutí

  • Restaurace a stravovací zařízení musí splňovat množství předpisů týkajících se bezpečnosti jídla.
  • Manuální monitorování prostředí a vybavení restaurace je náročné na čas a zdroje a je spojené s rizikem selhání lidského faktoru.
  • Automatický systém společnosti Monnit je navržen pro důkladné sledování a zaznamenávání teplot v prostorách, kde se skladuje a připravuje jídlo.
  • Systémy Monnit chrání skladované potraviny před zkažením. Pokud hrozí porucha chladicího či mrazicího zařízení, systém okamžitě upozorní odpovědné pracovníky.
  • Restaurace můžou sledovat spotřebu lednic, mrazáků, spotřebičů, topení a klimatizace, a ušetřit tak peníze.
  • Spolehlivá řešení vzdáleného monitorování od společnosti Monnit šetří vaše nervy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a v případě hrozícího problému vám okamžitě pošlou upozornění na váš počítač, tablet či chytrý telefon.
  • Využít internet věcí v jakékoli firmě je teď snadné a cenově dostupné.

O společnosti Monnit

monitSe svou nabídkou snadno konfigurovatelných a cenově dostupných bezdrátových senzorů propojuje společnost Monnit pomocí internetu věcí průmysl s technologiemi. Řešení Monnit se dají použít k monitorování různého vybavení (lze měřit například teploty, pohyb, vlhkost, spotřebu energie atd.). Pokud dojde k překročení přednastaveného limitu, uživatel je upozorněn prostřednictvím SMS, e-mailu či telefonátu. Snaží se předcházet potížím s inventářem a infrastrukturou a šetřit vám tak čas a peníze.

Společnost Monnit byla zařazena mezi 50 nejlepších firem poskytujících inovativní IoT řešení. Její technologie výrazně změnila chápání toho, jaké věci můžeme propojovat, monitorovat a ovládat a jak to lze provádět. Je téměř nemožné najít věc, proces či řešení, ke kterému by se nedal připojit jeden z více než 50 spolehlivých a cenově dostupných bezdrátových senzorů Monnit. Ty se dají využít, ať už jde o malou firmu či velký podnik nebo venkovní, vnitřní, komerční či průmyslové prostory.

Související produkty

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2020

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu