RECENZE

PROFIBUS

ProfiSwitch X5 je 5kanálový PROFIBUS repeater s volitelnou rychlostí komunikace

Multirepeater pro sítě PROFIBUS DP, určený k vytvoření hvězdicové topologie až o 5 galvanicky oddělených segmentech, s možností nastavení rychlosti komunikace 9,6 kbps – 12 Mbps pro jednotlivé kanály.

Vyzkoušíme si krátce, jak funguje tento repeater, jak se chová na PROFIBUS DP síti a zda existují nějaká omezení, nebo na co si dát pozor při jeho použití v praxi. Takových produktů s nastavitelnou rychlostí není totiž zase až tak mnoho, proto jak to funguje naživo se podívejte na videu v závěru.

Výrobce, holandská společnost PROCENTEC, má v PROFIBUS repeatrech velké zkušenosti, takže se dá očekávat, že i tato poslední novinka bude pro uživatele zajímavá. Nad každým kanálem najdeme onen důležitý otočný přepínač, kterým nastavujeme komunikační rychlost sběrnice PROFIBUS.

 

x5switch01

 

Legendu k jednotlivým polohám přepínačů najdeme jak v manuálu, který si jistě přečtěte, tak hlavně na boku přístroje. Možnosti nastavení rychlosti komunikace se pohybuje v rozmezí 9,6 kbps – 12 Mbps. U výstupních kanálů můžeme rychlost měnit za provozu (slave se ale na chvíli odmlčí), po změně nastavení Main kanálu je ovšem nutné switch vypnout a zapnout.

 

x5switch02

 

Uvnitř kromě další elektroniky se ukrývá inteligentní páteřní sběrnice, na kterou je připojen každý PROFIBUS kanál. Sběrnice a celý systém musí umět nějakým způsobem při zmenšení výstupní rychlosti udržet informace o jednotlivých paketech v nějakém bufferu a správně je distribuovat na výstupní kanál.

Celá problematika bude jistě složitější, ale nám tohle zatím pro vysvětlení stačí.

 

x5switch03

 

Proto je nutné dodržet zásadu připojení master PLC na Main channel, odvody k jednotlivým slave účastníkům pak z kanálů 1 až 5. Není nezbytné používat PROFIBUS konektory, k připojení je možné využít i běžnou svorkovnici. Pozor na správné zapojení zakončovacích odporů sběrnice.

 

x5switch04

 

K výše uvedenému bufferu na inteligentní páteřní sběrnici se vztahuje i podpora protokolů. Z technických parametrů je vidět, že nějaké zpoždění logicky mezi master a slave s rozdílnou rychlostí existuje, neboť repeater nepodporuje protokol ProfiSafe, který vyžaduje přesné časování a odezvy od jednotlivých slave účastníků.

 

x5switch05

 

Tolik krátká teorie, prakticky jsme repeater zapojili takto, všimněte si hlavně adres, PLC má 2, ET200S pak 11.

 

x5switch06

 

Vizuálně nám pak vzniklo takové funkční zapojení PLC, ProfiSwitch X5 a ET200S.

 

x5switch07

 

První praktický test, rychlost komunikace ponechána stejná jak na master straně tak u slave 2. kanálu, tedy přepínače na 0. V tomto případě repeater funguje jako klasický rozbočovač, s rychlostí si nemusíte lámat hlavu, slave automaticky detekuje nastavení masteru.

 

x5switch10

 

Komunikační karta CP5512 detekuje rychlost 1,5 Mbit. Najde na PROFIBUS síti adresu 0, což je naše PG, dále dvojku má PLC a pasivní ET200S má adresu 11.

 

x5switch11b

 

PLC je dostupné odkudkoliv, stejně jako online režim ve Step7. Odkudkoliv znamená, že se připojíte s PG jak u PLC, tak u ET200S, nezáleží zda jste před X5 switchem, nebo za ním.

 

x5switch12

 

Výše uvedená poznámka o dostupnosti PLC odkudkoli z PROFIBUS sběrnice má oporu také v manuálu X5 switche. Logicky totiž nebude PLC dostupné po připojení PG na síť za repeatrem, který bude mít nastavenu na kanálu rozdílnou rychlost od PLC.

 

.x5switch13

 

Vyzkoušíme si to prakticky, na druhém výstupním kanálu jsme si nastavili přepínač rychlosti na 6, což znamená 500 kbps, a připojili tam naše ET200S. Master PLC má nastavenou rychlost na 1,5 Mbit/s, PG připojíme na výstupní druhý kanál repeatru.

 

x5switch20

 

Vše funguje jak má, jen automaticky detekovaná rychlost je na ET200S proti PLC jen nastavených 500 kbit/s.

 

x5switch21

 

A samozřejmě automatické nastavení nebude zcela funkční. Nastavíme tedy CP5512 ručně na 500 kbit/s.

 

x5switch23

 

Pokud opravdu nenastavíme ručně správnou rychlost PROFIBUS sběrnice, vidíme, že CP5512 má problém se synchronizovat.

 

x5switch24

 

Ovšem připojený slave ET200S jede bez potíží na jakoukoliv nastavenou rychlost repeatru X5.

 

x5switch25

 

Zkusíme větší extrém, 1,5 Mbit/s snížíme na 9,6 kbit/s, tedy přepínač na prvním kanále na 1.

 

x5switch30

 

Připojíme-li PG na tuto pomalou část sběrnice s ručním nastavením rychlosti, najdeme na síti jen adresu 0, což je naše PG (jedničku má interně repeater) a ET200S s adresou 11. PLC z této strany repeatru není dostupné, přesně jak uvádí manuál.

 

x5switch31

 

Také accessible nodes najde kromě interní jedničky jen pasivní 11 slave ET200S.

 

x5switch32

 

Výše uvedená vlastnost je dána principem. Nižší rychlost na některých segmentech sice neumožní náhled až do PLC, ale můžeme na tyto segmenty připojit mnohem vzdálenější PROFIBUS účastníky. A k tomu je toto zařízení primárně určeno.

 

x5switch33

 

Spoustu čtenářů jistě napadlo, jak by to fungovalo naopak, rychlost na výstupním kanálu jednoduše zvýšit. Takže jdeme na to, PLC master 1,5 Mbit/s, kanál 1 přepínač na A, což znamená 12 Mbit/s.

 

x5switch40

 

Jak je vidět, funguje to také, ale pozor, tohle není režim, který výrobce doporučuje. Taková sestava může fungovat jen u nás na stole, v praxi u větších sítí by přineslo toto řešení potíže.

 

x5switch41

 

Jestliže pročtete manuál k ProfiSwitch X5, najdete pro výše uvedenou variantu zapojení důležité upozornění, že není doporučeno tuto možnost používat. Slave nemůžou fungovat rychleji než PLC, kde by mohly nastat poruchy v komunikaci. Tuto variantu nastavení jsme vyzkoušeli jen pro upozornění, proto dejte v praxi pozor na správné nastavení otočných přepínačů.

 

x5switch42

 

Prohlédnout si vše můžete i ve videu:

Závěr

ProfiSwitch X5 může být použit v nových aplikacích i ve stávajících instalacích, které vyžadují redukce a transformace přenosových rychlostí. V ostatních zařízeních je totiž přenosová rychlost pevně nastavena v master stanici a je překážkou, pokud PROFIBUS segmenty požadují individuální nastavení rychlosti, například z konstrukčních důvodů, nebo při odstraňování chyb.

Autor: Jaroslav Blažek, blaja.cz

Související produkty

{foxonstore id="32336"}

Novinky
z naší firmy

Stačí 2 e-maily měsíčně a neunikne vám nic podstatného. 
Přihlaste se a každou druhou středu čtěte přímo ve své poště.

Váš e-mail je u nás v bezpečí. Vždy ctíme Zásady zpracován osobních údajů.

Rychlý dotaz


Typ vašeho dotazu



Společnost FOXON je držitelem certifikátu ISO 9001:2015

Sledujte nás i na sociálních sítích.

Made by FOXON s.r.o. © 2022